Борисов: Целта е обща Балканите да имат повече ползи

Премиерите на България, РС Македония и Германия Бойко Борисов, Зоран Заев и Ангела Меркел приветстваха постигнатите резултати от съвместното българо-македонско председателство на Берлинския процес, който има за цел да сближи държавите от Западните Балкани с ЕС, предаде репортер на БГНЕС.

В присъствието на министър-председателя Бойко Борисов, в рамките на Срещата на върха по Берлинския процес, лидерите нa страните от Западните Балкани в онлайн връзка подписаха Декларация относно Общия регионален пазар и Декларация относно Зеления дневен ред.

Във връзка със Зеления дневен ред и единния регионален пазар българският премиер изтъкна важността на нулевите емисии и лоялната конкуренция. "Декларацията за единен регионален пазар е също наша идея и мечта", заяви Борисов и подчерта, че неговата реализация ще донесе много повече ползи на 20-милионното население на Балканите, което ще има по-високи доходи.

„Общата цел е 20-милионното население на Балканите да бъде с много повече ползи“, каза Борисов.

„Това, което направихме досега и настоящето събитие е доказателство, че регионът прие Берлинския процес за свой“, каза Зоран Заев. Той добави, че напредъкът и реформите остават главна цел за региона: „Берлинският процес е фокусиран върху резултатите от сътрудничеството. Инициативите в региона дават резултати“.

Канцлерът Ангела Меркел отбеляза, че на Балканите са извършени много положителни промени, които са започнали с българското председателство на Съвета на ЕС през първата половина на 2018 г. Тогава правителството на Бойко Борисов върна темата за европейското бъдеще на държавите от Западните Балкани.

Меркел приветства ангажимента на страните от региона към Зеления дневен ред. Берлинският процес е свързан с усилия за разрешаване на неразбирателствата, подчерта канцлерът. Тя постави акцент върху образованието и призова правителствата да положат усилия в областта на образованието, настоявайки за напредък в областта на науката и иновациите.

Ангела Меркел отправи покана към присъстващите на конференцията за среща следващата година в Берлин, за да се отчете напредъка на Берлинския процес дотогава. Канцлерът приключи обръщението си с призив за взаимно разбирателство в региона. /БГНЕС