Борисов: Да говориш за втори мандат, без да покажеш правителство, е нелогично

„ГЕРБ-СДС започват днес по сектори да разговаря по програмата на ПП-ДБ, за да видим колко е реалистична, дали е надценена, дали е финансирана. Ясно е, че 50 млн. в инфраструктура за Юг-Север ги няма". Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, предаде репортер на БГНЕС.

„Нито сме поставяли ултиматуми, за да говориш за втори мандат и да казваш, че няма да покажеш правителство е нелогично. Когато казваш, че не искаш подкрепа от ГЕРБ-СДС, а от другите партии в парламента, докато ние отказваме да преговаряме с всеки друг, те продължават да ни говорят за другите - те имат имена. Значи ДПС е по-приемлива от нас? Да го кажат на своите избиратели и да управляват с ДПС, но да шикалкавят с плаващи мнозинства“, каза Борисов.

Според него днешният ден трябва да се използва, за да се разгледат програмите. Борисов заяви, че тяхната програма е по-конкретна и по-добре разписана във всички сектори. В същото време той заяви, че ГЕРБ ще дадат шанс на ПП-ДБ.

„Заради нашите избиратели искам да им кажа, че с този подход – сутрин по телевизорите да говорят как няма с ГЕРБ, но с другите би могло, и да получават плаващо мнозинство, няма да го получат“, подчерта Борисов. Той уточни, че това е ясен сигнал, че няма да се получат нещата по този начин. „Избягвам ултиматумите, предупрежденията, но Гюров от ПП говори по телевизорите, че едва ли не има парламент заради тях, това няма да им го спестим, защото не е вярно. Парламент щеше да има и без тях“, категоричен е Борисов. „Ако имат сериозен план, да направим експертен кабинет. Ако нямат, това е изнудване – няма да ви кажем нищо, провалете си вашия мандат, скарайте се с всички останали, за да може ние след вас да минем и да говорим с тях – това правят Промяната“, смята Борисов.

„По цялата програма ще се осъществяват срещите, за образование – толкова пари, за иновации, наука и т.н. Имали ги парите в бюджета? Ако ги няма, като дойде бюджетът, да запишем там нужните цифри“, поясни Бойко Борисов.

Лидерът на ГЕРБ подчерта, че ако с ПП-ДБ се разберат по програмите, то няма значение с кой мандат ще се случи кабинетът. „Когато има програма и това дали Кирил Петков е премиер, няма значение. Те вече го признаха, че ГЕРБ-СДС е първа политическа сила с избора на председател на НС. С това, че казват как позволяват ние да ги контролираме, виждате колко е нелепо. Ако ние сме лоши, дават на лошите да ги контролират, няма логика“, каза още Борисов, след което подчерта, че няма как да не се разберат по програмите, защото там има заложени 10-12 млрд. за капиталови разходи. „Ако ги махнем всичките, ще останат за социални. Приемаме този план и хората знаят, че една година няма да се строи нищо, така че няма как да не се разберат“, допълни Борисов. /БГНЕС