Борисов: Да не се опитват да ни прехвърлят вина за ваксините

След писмото, което изпратихме до ЕК, поисках да се протоколира моето изказване, че искам да знам кой носи гаранциите и отговорът е Европейската агенция по лекарствата и ЕК. Пропорционалното разпределение на ваксините е най-справедливият начин, да не се опитват да ни прехвърлят вина, без да ни дадат никакви данни.

Комисията ни посочи одобрените ваксини и ние сме поръчали от всички. Това заяви премиерът Бойко Борисов, който посети обсерваторията в Рожен заедно със здравния и образователния министър, както и с вицепремиера по туризма.

Борисов добави, че е поискал гаранции от Европейската агенция по лекарствата и Европейската комисия за пропорционалното разпределение на ваксините.

Поръчали сме от всички одобрени от ЕС ваксини, допълни и министърът на здравеопазването Костадин Ангелов. Въпросът е, че ваксините не пристигат по график, това не е наша вина, отбеляза още той.

От 1 май България ще открие новия туристическия сезон при конкретно разписани правила и мерки в местата за настаняване и хранене. Това стана ясно по време на посещението на министър-председателя Бойко Борисов в Рожен. „Много е важно туристическият бранш да се подготви още отсега за сезона, както и туристите да са информирани при какви условия ще посещават страната ни“, подчерта премиерът Борисов.

„През предстоящите майски празници ще има прогнозируемост както за фирмите от бранша, така и за българските и чуждестранни туристи“, заяви заместник министър-председателят по икономическата и демографската политика и министър на туризма Марияна Николова. Тя посочи, че всички противоепидемични мерки в местата за настаняване и хранене, които ще бъдат оповестени утре, са съгласувани с Министерството на здравеопазване.

Министърът на здравеопазването Костадин Ангелов изтъкна, че за туристите, които желаят да посетят България, ще бъдат осигурени зелени коридори. Министър Ангелов посочи, че най-важното е участието на страната ни в т. нар. електронен зелен сертификат за пътуване, който гарантира всеки турист да има три възможност – или да е ваксиниран, или да е прекарал заболяването и да има антитела или да представи отрицателен писар тест. „Ние ще дадем тази възможност на всички туристи и по този начин ще улесним придвижването на всеки един, който иска да посети страната ни“, посочи още министърът на здравеопазването.

Министър-председателят Бойко Борисов посети Националната астрономическа обсерватория Рожен, която през последните години беше интензивно модернизирана и обнови апаратурата си по линия на Националната пътна карта за научна инфраструктура (НПКНИ). От 2017 година досега подкрепата на държавата за обсерваторията възлиза на близо 5 милиона лева. Предстои да бъде изграден и нов радиотелескоп LOFAR за астрофизични и геофизични изследвания. През 2020 г. за стартиране на изграждането вече са предоставени 603 017 лв. Цялото необходимо финансиране за обекта е в размер на 6 785 000 лв. и се очаква той да бъде завършен през 2027 г.

Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, който също беше на място с премиера, изтъкна, че в рамките на мандата правителството е инвестирало общо 100 милиона лева в Националните научни програми и в обектите от Националната пътна карта за научна инфраструктура. „Програмите се изпълняват методично, за да се гарантира техният устойчив ефект“, категоричен бе министър-председателят Бойко Борисов. Той напомни за огромните средства, които правителството осигури за подобряване на образователната инфраструктура, както и за изпълнения ангажимент за увеличение на учителските възнаграждения. Повишени бяха и заплатите на преподавателите в университетите. Министър Вълчев специално акцентира върху съвместните усилия с БАН за провокиране на по-голям интерес на учениците към науката. Според Вълчев от ключово значение е и осигуреното финансиране за изграждането на модерни центрове в над 260 училища за развитието на иновации в областта на природните науки, дигиталните технологии, инженерното мислене и математиката. /БГНЕС