Борисов: Детските градини може да отворят и на 14-ти декември

Разпоредил съм на 21 декември да отворим отново всичко. Ваксините ги очакваме, ще дойдат. Те са доброволни – ваксинира се и продължава да работи. Няма икономическа логика, която без да се събират данъци, без да се произвежда, а държавата да плаща заплатите. Решението е или заедно, или фалит. Броят на оздравелите вече е много.

Това каза премиерът Бойко Борисов при посещение днес в производствена база за хранителни продукти в Цалапица, заедно със социалния министър Деница Сачева. Посещението на премиера бе предавано на живо във фейсбук страницата му, предаде репортер на БГНЕС.

Борисов коментира, че няма как да не се работи, а някой да плаща 80 на 0 заплатите, защото държавата няма да издържи. „Много е популистко, много е хубаво, но така ще се задължат с милиарди следващите поколения”, казва още Борисов.

Премиерът Борисов изтъкна, че най-добрата антикризисна мярка е на 21 декември отново да се отворят затворените обекти.

„60/40 работи, 80/20 работи – продължаваме с тези мерки, но най-правилното е на 21-и декември да отворим. На 14-ти (декември - бел.ред.), ако цифрите са такива, ще отворим детските градини и яслите, за да може родителите да отидат на работа. Това е под условие, при всички случаи на 21 декември въведените последно ограничения отпадат”, уточни премиерът.

„Над милиард и 100 милиона лева даде държавата чрез антикризисните мерки от март досега, за да подпомага малките, микро, средните и другите предприятия“, каза още Борисов.

В производствената база в Цалапица заедно с премиера Борисов бе министърът на труда и социалната политика Деница Сачева. Тя заяви, че по най-новата мярка за изплащане на 80% от минималната работна заплатата вече са подадени 1500 заявления, които се отнасят за 6000 работници, заети във временно затворени заради новия вирус икономически дейности. Министър-председателят Бойко Борисов каза още, че е от изключително значение всички български граждани да продължат отговорно да спазват доказалите своята ефективност мерки – дистанция, дезинфекция и дисциплина, защото дълго време ще е необходимо да се справим заедно с последиците от кризата. /БГНЕС