Борисов: До 1-2 седмици да се поеме отговорност, тези унищожават държавата

Ако има отговорни политици, защото е видно, че това ще завлече страната надолу по начин, по който няма оправяне - трябва да се поеме отговорност. Поради тази причина още през тези една-две седмици или в рамките на този парламент, или да се поеме политическа отговорност от всички и от властта, и от опозицията иначе това няма зашиване. Това каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов по време на среща с граждани в град Видин, предаде репортер на БГНЕС.

Борисов на няколко пъти подчерта, че управляващите загробват и задлъжняват страната с огромни кредити, които теглят всяка седмица. "Преди години аз се чудех и неможах да повярвам, когато твърдяха, че ГЕРБ краде по 8 млрд на година. После казаха 4 и накрая 2 млрд. Но, се указа, че те само за осем дни са откраднали 9 млрд.", каза още той и припомни, как всяка седмица се теглят по стотици милиони нови кредите, които ще трябва да се връщат от бъдещите поколения.

„Аз не можех да си представя какво правят те, докато обясняваха, че ние сме крали по 8 млрд. и те ги откраднаха. Не можете да си представите 8 млрд., тази зала не може да ги събере“, обяви бившият премиер пред симпатизантите във Видин.

След 3 години ще дойдат падежите по заемите и тогавашното правителство ще има 2 години да връща, предупреди лидерът на ГЕРБ. „Вие тези няма да ги намерите, те ще са по островите“, каза Борисов. Според него оттук насетне ще е невъзможно да се закрепи бюджет без вдигане на данъци.

„С темповете, с които изнасилват държавните финанси, планират да утроят държавния дълг до 2025, ей тези бебета да връщат“, каза още той.

Борисов припомни: „Парите в България от Брюксел ги докарвахме ние. Не сме ги крали и не сме ги изнасяли“.

Според него няма да може да се излезе от кризата без вдигане на данъците. Хората теглят кредите от банките, а при нас имаше милиарди спестявания, каза още той и цитира данни от НСИ, които сочат, че положението в България е по-страшно от времето на фалита на КТБ и при Пламен Орешарски. "Финансовият министър Асен Василев казва ние сме резервирали още през месец февруари газ. Ама това ние е частна фирма. Тези, дори не се крият, че крадат чрез частни фирми", каза още Борисов.

Той призова Корнелия Нинова да излезе и честно да каже, че изнасяме оръжие за Украйна и да спре да говори лъжи, че "Борисов иска да изнася оръжие". "Г-жо Нинова , вие сте на власт, а не Борисов. Излезте и честно кажете: Изнасяме оръжие за Украйна. Това го знаят и децата", каза още той.

„Който иска да управлява, да се хваща. Ако се случи веднага в рамките на година-две с тежки ограничения можем да се хванем и можем да възстановим държавата. Ако не – Терминал 2 и кой където види. Не мога да лъжа“, заяви Борисов.

Според него е пълна катастрофа за една държава, където още на третия месец се говори, че правителството ще падне всеки един момент. /БГНЕС

Тагове: