Борисов: До вчера за ДБ Трифонов беше чалгар, днес го подкрепят безусловно

Бяхме веднъж със Слави Трифонов на кино и срещнахме Иван Костов. Костов ми подаде ръка, на Трифонов – не. До вчера Трифонов и партията му бяха чалгари за тях (за Демократична България) и изведнъж отиват и подкрепят безусловно за тях.

Това каза пред чакащите го медии премиерът в оставка Бойко Борисов, който днес беше изписан от болница, предаде репортер на БГНЕС.

Много ми е странно как тази уж дясна партия, те са на практика най-левите в момента, изведнъж започна да харесва и е готова без никакви претенции за нищо да подкрепи Слави Трифонов, продължи Борисов и попита: След като такова брутално мнозинство има и за всички постове монолитно гласуваха, някъде са провели разговори.

Не, няма да се кандидатирам за президент! Ако оставят Радев да се бие на политическата сцена вместо тях, сме готови да сме категорични опоненти и на този кабинет на задкулисието и да се срещнем на нови избори, когато и да са те! Ако партиите, които днес демонстрират огромно мнозинство в парламента, не направят правителство, а вкупом изтичат при президента Радев, за да им направи служебен кабинет, това ще бъде проява на безотговорност и страх. Задкулисните договорки вече прозират зад необяснимите монолитни гласувания в парламента. Омразата, която днес ги обединява, обаче върши работа за кратко. След това е необходимо да покажат своя капацитет. Ние, за разлика от хората на задкулисието, ще проведем официални разговори за подкрепа на предложеното от нас правителство. Преговорният ни екип ще действа конструктивно, защото успехът на изборите и огромното доверие, което ни беше гласувано на вота, ни задължава да бъдем максимално отговорни към държавата.

Posted by Бойко Борисов on Wednesday, April 21, 2021

Ние ще действаме отговорно, повтори Борисов по повод предстоящите разговори, които номинирания за премиер от ГЕРБ-СДС и екипа на коалицията трябва да проведе.

Днес преговорният екип на ГЕРБ с Демократична България ще бъде Даниел Митов, Томислав Дончев и Румен Христов. Утре преговорният екип на ГЕРБ с „Има такъв народ” ще бъде Даниел Митов, Любен Дилов и Калин Вельов. Да видим какво не им харесват, заяви Борисов. Според него, ако не направят правителство със 165 депутати, а почнат да "шикалкавят, значи са бъзливци, са страхливците, са безотговорниците, ако не поемат да влачат каруцата".

Ако бях на мястото на Слави Трифонов щях много да се плаша. Аз съм им сърбал попарата на Христо Иванов, когато сменихме шефа на СГС, като заяви, че иска да бъде главен прокурор. Те са хора на задкулисието, продължи коментара си Борисов пред входа на болничното заведение.

Според него Планът за възстановяване е възможно най-доброто, което може да се постигне с този капацитет, който има държавата в момента.

Не му завиждам на Слави, ако вземе мандата. Кой ще носи отговорност, попита Борисов и в отговор на журналистически въпрос защо отношнията му с телевизионния водещ са се явно влошили посочи: Слави реши да прави партия, аз още не съм решил да правя шоу.

Попитан дали ще се оттегли от политически и партийни ангажименти, Борисов попита: Кой да се оттегли? Аз не съм четвъртият, или петият, или шестият. Защото Ицката, както му казвах дълги години (Христо Иванов – бел. ред.), е пети в Бургас. Първият не се оттегля. Когато отборът печели, не прави смени. /БГНЕС