Борисов: Единственото стабилно правителство ще е между ГЕРБ и ПП-ДБ

В момента събитията в света са толкова динамични, толкова опасни в света, като започнем от ученията в Тайван, та до Украйна.

България не може да остава повече без правителство. Макар че ние покачихме резултата си, нищо стабилно не може да се излъчи без да има национално съгласие, и то с партии, които изповядват нашата идеология. А тя е в подкрепа на Украйна, в подкрепа на намаляване на инфлацията, създаване на условия за бизнес, и току-що преди малко МВФ двойно намали прогнозата си за БВП на България.

Това каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, предаде репортер на БГНЕС.

Сиреч, на теория партиите и коалициите могат да си говорят за повишаване на доходите, само че реалността казва друго - малко инвестиции или почти никакви, огромни проблеми в земеделието и селските стопани, огромни проблеми в поне 10 бранша, които мога да изредя, несигурни финанси, които ще станат още по-несигурни, ако няма правителство, добави Борисов.

Ние не сме безотговорна партия, защото през последните 20 години винаги сме демонстрирали отговорност, затова народа ни гласува доверие. Кога повече, кога по-малко - това са резултатите. След като и МВФ, и БНБ, и прогнозите падат около нулата за растежа, който очаква България, е заради политическата несигурност. Заради войната в Украйна веригите на доставките се променят, военните действия я подпомагат, намаляването на нашите оценки от международните институции се дължат на международната несигурност. Затова считам, че всички заклинания, че ако не може да се направи правителство, допълнително ще се влоши кризата и допълнително изправят страната пред непоправими последствия.

Ако няма редовно правителство, то не може да има и бюджет. Защото от това, което чета, първо на НС ще им бъдат предложени данъчни закони, с които да се намали дефицита. Станишев въведе плоския данък, и ние 12 години го поддържаме.

Дефицитът няма как да стане 3%, каза още лидерът на ГЕРБ..

Не се приема бюджет, защото рискът пред партии, готвещи се през юли да ходят на избори, не разбират, че ето - пример с великденските добавки - този, който цял живот не е внасял нищо в държавния бюджет като осигуровки, получава помощи, а този, който цял живот е внасял осигуровки, не получава нищо. Всеки се готви след 2-3 месеца да ходи на избори, и за тези неща изобщо не се говори. Какъв пример даваме на младите с това?

Искам да кажа, че моделът в държавата тотално се изкриви.

Важно е да има редовно правителство, за да има бюджет. Около 10 юни държавата ще спре да може да плаща, ако няма държавен бюджет. Трябва да проявим съгласие и търпимост, колкото и да ни атакуват нашите приятели, единственото стабилно правителство е между двете големи коалиции, защото по същество имаме еднакви виждания в 99% от програмите си. Войната между нашите партии беше толкова ожесточена, че нямам думи.

Самоконтролът между такова правителство би било най-голям гарант за превенция срещу корупцията. Обещали сме на хората да имат Хемус и Струма, ПП са обещали още по 4. Нека направим по две, да сложим Асен Василев да ги контролира, но да се случат, за да може и Велико Търново, Търговище и Варна да ползват тези магистрали.

Има и други варианти, но там имаме две много ясни разделителни линии относно Украйна и къде се намираме в Европа, и съответно и по темата за РСМ, и за войната. Като се има предвид, че Възраждане си покачват резултата, казват "Ние можем да търпим докато не станем първа политическа сила и да имаме самостоятелно правителство" - не че ще се случи, но така си пазят електората. ИТН казват, че в НС ще играят ролята на държавен и партиен контрол - ще контролират. ДПС са готови за управление винаги, и оставаме ние и колегите от ПП. Най-лесно е да искаш да контролираш, а някой друг да работи. Так аче очаквам в следващите дни повече разум и мъдрост от политическите партии. В противен случай ще отидем на избори без бюджет.

Без нас правителство не може да има. Готови сме, диалогични сме, поставяме България над всичко, единственото, което искаме, е да се отнасят към нас с уважение. Бихме ги и заедно и поотделно, и с машини, и с хартия. И имаме самочувствието да искаме диалогично България да се управлява по-добре.

Този модел на управление вече - партийният, е изчерпан, казаха днес привържениците на президента. Ако тези, които обичаме парламентарната демокрация, проявим разум, трябва да има диалог.

На Разпети петък каквото и да има, каквото и да става, няма да ходим в парламента, за да може християните да идат на църква. Неподходящо време за свикване на първо заседание в Страстната седмица е утре.

Призовавам каквито и провокации да има утре, надявам се да няма, да се запази добрия диалог.

Ако няма редовно правителство, МВФ ще продължи да намалява прогнозата си до юни - ако това е успех за партиите, аз мисля, че е срам - да не можем да надмогнем егото си. Утре искам да бъдете смирени, това ни казва нашата религия. И понеже съвпада с мюсюлмансите празници, предполагам и в Корана пише, че трябва смирение, бъдете смирени, призова още лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

Росен Желязков ще е номинацията на ГЕРБ за председател на НС, а Десислава Атанасова отново ще бъде предложена за председател на ПГ на ГЕРБ в НС, завърши Борисов./БГНЕС