Борисов: ГЕРБ не е част от никаква "хартиена коалиция"

Някои се опитват да ни привързват към хартиената коалиция в НС. Ние победихме за пореден път с техния изборен Кодекс и техните машини за гласуване, и техния вътрешен министър. Пороците на машините, съмненията в тях от страна на всички партии, са ясни.

Това каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов на извънреден брифинг в централата на партията, предаде репортер на БГНЕС.

Ние зор за хартиена бюлетина нямаме. Ние искаме справедливост и честност. Упрекът и молбата ми е да не бързат. Нищо не налага такъв драматизъм.

Общественият съвет към ЦИК не само че не трябва да бъде закрит, а напротив - удвоете го, призова Борисов. Нека спорът да е там, помолете ЦИК да вкара още хора в този обществен съвет, за да има максимална прозрачност, и възможност на хората, които вярват в НПО, а не в ЦИК, да са сигурни.

Предлагам да говорите с колегите много разумно да направите всичко възможно да гарантирате 100% честността на тези машини. От вчера темата за машинното гласуване се вдигна в Щатите, и настроенията също са 50/50.

Няма се доверие в машините, затова този дебат е в цяла Европа. Защо КС в Германия отказа машинния вот?

Район "Чужбина" - оставете го!, призова Борисов. Когато го вкараха на Разпети Петък преди, те не казаха от кои райони ще взимат депутати. Тези, които живеят и работят за чужди икономики ли ще избират управлението тук? ДПС ще са най-облагодетелствани от този район, но щом ПП и колегите не разбират това, оставете района, и без това през няколко месеца харчим по 100 милиона за избори, коментира Борисов.

Попитайте и Христо Иванов дали дава гаранция за машините, ако дава - да го докаже.

Нямаме повод нито веднъж да ни вкарват в тази хартиена коалиция. Ние сме обещали и на нашите избиратели да могат да гласуват с хартия, така че нека не ни присъединяват.

До среднощ слушах дебатите в парламента.

Сега този дебат се повдига, за да се избяга от спора за Маришкия басейн, покупките на газ, и пр.

"В никакъв случай коларобация с партиите на статуквото, ние трябва ясно да се определим, че сме част от реформистките сили", добави и Томислав Дончев.

БГНЕС припомня, че на среднощно заседание парламентарната правната комисия реши на второ четене да върне хартиените бюлетини, да се броят разписките от машините като друг вид бюлетини, без устройствата вече да запаметяват вота, да се закрие обществения съвет към ЦИК и да се въведе праг от поне 100 заявления за разкриване на секция за гласуване в чужбина./БГНЕС