Борисов: ГЕРБ не иска да събори правителството, но няма да допуснем поръчкови назначения

Досега решенията на МС са най-меко казано слаби и затова се налагаше в парламента да поемаме тежестта на МС, помните кризата със зърнопроизводителите, енергетиката, това са тежките решения. Така солидарно бихме приели и дерогацията, ще послушаме Денков и ще бъдем много работливи в парламента. Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, предаде репортер на БГНЕС.

Чухме, че ГЕРБ искало да събори правителството, това е пълна глупост, каза Борисов. Дерогацията трябва да влезе в сила и ние и ПП сме съгласни, само че те казват да влезе от 1 март, а ако влезе от 1 януари, могъщият Денков може и да се огъне и да носи сам отговорност, което пак е глупост, не виждам ние как ще се дръпнем от това януари, като ние сме го предложили, добави Борисов.

Има действащ документ между Денков и Габриел, по който се назначават министри, и тези назначения са свързани си изпълнителната власт. В случая с директора на Пирогов, вицепремиерът Габриел постави въпроса на премиера, че не е съгласен със смяната. Ние изцяло действаме в рамките на посочения регламент, а с Асен Василев и Христо Иванов се разбрахме относно парламентарните решения да ги вземаме като партии заедно. В един момент Деси Атанасова се обади на Денков да му каже, че тези назначения поръчкови няма да допуснем. Вчера от границата ни с Турция, където бяха еврокомисарят и Василев, Василев лично ми се обади, това са глупости каза, така не се прави. Изчакай ме, че имаме да решаваме много важни въпроси в бюджета и регулатори, Шенген, а подобни неща няма смисъл. Мина 14 ч. нищо не се случи, а напротив чухме как Денков ни прати да си гледаме работата, което ние направихме. След като имахме ясна позиция на ЕК, че дерогацията трябва по-бързо да се включи в дневния ред на НС, ние го включихме. Надявам се да мине, посочи Борисов.

Борисов подчерта, че ако ПП са искали да има споразумение досега трябваше такова да има. “Сега всячески искат да подпишат такова споразумение, защото ротацията наближава и те не искат да чуят, че когато Мария Габриел стане премиер ще уволни този и този, ще им е хубаво ли? Затова искат сега да се подпише такова споразумение”, смята лидерът на ГЕРБ.

Бойко Борисов коментира, че в неговия кабинет идват Кирил Петков, Атанас Атанасов, Делян Пеевски, Йордан Цонев стотици пъти. “След работата в парламента отивам в централата да си гледам кметовете. След това те по цял ден са с Делян Пеевски в неговия кабинет. Това лицемерие, че ГЕРБ са заедно с ДПС, което казват по медиите да спре. Ежедневието на тези хора със стотици телефонни разговори са между ПП-ДБ и Делян Пеевски”, допълни лидерът на ГЕРБ. /БГНЕС

Тагове: