Борисов: ГЕРБ отвори европейския път за РСМ и Албания

Благодарение на ГЕРБ Албания и РС Македония започнаха своя път към НАТО и ЕС. Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов по време на среща с Дейвид Харис, изпълнителен директор на Американския еврейски комитет, предаде репортер на БГНЕС.

„Благодарение на нашето внесено предложение и гласувано в парламента РСМ и Албания тръгнаха по пътя на Европа, а ние ги подкрепихме първи и за НАТО“, каза той.

Срещата между Харис и Борисов се състоя в централата на партията. В началото ѝ Борисов подчерта, че е много важно в България да има политическа стабилност на фона на опасните противоречия в региона между сърби и косовски албанци, между Гърция и Турция, както и войната на Русия срещу Украйна. В тази връзка лидерът на ГЕРБ заяви, че е дал приоритети, кои са техните партньори.

„Всички наши партньори по света трябва да знаят, че ние ще работим по следните точки. Еврозона. ГЕРБ вкара България в Европейския банков съюз и чакалнята на еврозоната, но за съжаление правителството на Кирил Петков я провали. Ние започнахме модернизацията на ВВС. Първите 8 изтребителя ги платихме на 100%. Положихме огромни усилия и желания сега в този парламент да вкараме писмото и за втората част, но, за съжаление, правителството не го направи. Ние предложихме таван на цената на горивата и бензина, за да не печелят „Лукойл“ и „Газпром“ 7 милиарда от България. За съжаление, правителството не го прие. Ние предложихме и промени в съдебната власт, за да няма нови бухалки. Ние започнахме диверсификацията на ядреното гориво и ние подписахме първия договор с „Уестингхаус“. За съжаление това правителство не го направи“, изброи Борисов.

Той обеща в следващия парламент това да бъдат първите закони, които ще бъдат гласувани, така че нашите партньори от САЩ и Израел могат да бъдат спокойни. /БГНЕС