Борисов: Голямата подкрепа за Илиана Иванова е оценка за професионализма й

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов поздрави Илиана Иванова с избирането й за еврокомисар, подчертавайки, че голямото доверие, което тя е получила в Европейския парламент е оценка за нейния професионализъм.


„Огромната подкрепа, която получи кандидатът на ГЕРБ за български еврокомисар, е оценка за нейния професионализъм и за работата на партията в европейските институции.

На добър час, Илиана Иванова“, написа Борисов в социалната мрежа.

Европейският парламент одобри окончателно назначението на българския еврокомисар Илиана Иванова. Депутатите гласуваха с 522 гласа "За", 51 "Въздържал се" и 27 "Против".

Българката ще поеме ресора иновации, научни изследвания, култура, образование, младеж и спорт и ще бъде комисар до края на мандата на тази Европейска комисия догодина.

Досега Илиана Иванова беше българският представител в Европейската сметна палата, а преди това - евродепутат от ГЕРБ. В Еврокомисията тя поема поста на Мария Габриел, която през май подаде оставка като еврокомисар, за да стане вицепремиер и министър на външните работи.

За да встъпи окончателно в длъжност, Иванова ще трябва да бъде одобрена и от Европейския съвет, което се очаква да стане до края на седмицата. /БГНЕС