Борисов и Ципрас направиха първа копка на газовия интерконектор

С официална церемония започна изграждането на газовата връзка между България и Гърция, предаде репортер на БГНЕС.

Първата копка на 182-километровия тръбопровод направиха премерите на България и Гърция Бойко Борисов и Алексис Ципрас.

Гръцкият премиер благодари за топлия прием на Бойко Борисов и подчерта, че вертикалният коридор за транспортиране на природен газ ще превърне Балканите в енергиен център. Той заяви, че днешната газова връзка може да бъде разширена към Сърбия и Румъния, с което и тези страни ще могат да диверсифицират своите доставки на „синьо гориво“.

„Искам да благодаря горещо на Бойко за топлия прием. Българо-гръцката граница някога разделяше два различни свята, а днес е един преход между две страни, които се намират в ЕС и между два народа, които си сътрудничат, за да превърнат Балканите от поле на враждебност в поле на сътрудничество и съвместно развитие“, заяви Ципрас.

Той посочи, че природният газ за бъдещата връзка, която ще прерасне във вертикален газов коридор, ще идва от Източното Средиземноморие.

„Енергийната сигурност и диверсификация остават много важен приоритет не само за целия ни регион, но и за Европа... Балканите трябва да се превърнат в регион на благоденствието. За това пристъпихме към изграждането на един пръстен на свързаност, който включва четири страни – Гърция, България, Румъния и Сърбия. Вертикалният коридор за транспортиране на газ ще превърне Балканите в енергиен център“, подчерта Ципрас.

Той отдели особено внимание на активната външна политика, която води Атина. Благодарение на нея е разрешен спора за името с Македония, което дава възможност тази страна също да бъде включена в бъдещия енергиен пръстен и по този начин той да бъде завършен.

Българският премиер Бойко Борисов заяви, че газопроводите в региона трябва да се наричат Балкански, за да няма конкуренция между отделните страни. Той подчерта, че с новата газова връзка се създават условия за пълна диверсификация на доставките, с което сме изпълнили и нашите обещания към американските партньори. Борисов отдели особено внимание и на газовите находища в Източното Средиземноморие. Според него природният газ от там ще може да минава по газовите магистрали, които в момента се строят. "Който дава най-евтин газ от него ще купуваме", каза още българският премиер.

„Приятелю Алексис, с теб работим дълги години и направихме много добри неща... Навремето тук бяха струпани най-големите дивизиони, а днес ние строим магистрали и газопроводи, а хората от двете страни на границата отиват на почивка“, подчерта Борисов.

САЩ приветстваха изграждането на интерконектора между България и Гърция. "Ние приветстваме тази церемония като знак за големия ангажимент, който българската и гръцката страна поемат към изграждането на газовия интерконектор Гърция-България (IGB). Проектът IGB е обещание за енергийна диверсификация и по-голяма енергийна сигурност не само за България, но и за целия регион. Енергийната сигурност е важна част от националната сигурност, както и предпоставка за надежден и устойчив икономически растеж. Надяваме се да сме свидетели на бърз и непрекъснат напредък по изграждането на този интерконектор", се казва в изявлението на американския посланик у нас Ерик Рубин.

Проектът се развива от проектната компания Ай Си Джи Би, в която по 50% акционерно участие имат Българският енергиен холдинг и гръцката IGI Poseidon SA.

Възловата газова връзка ще свърже националните мрежи на двете страни. Тръбата, с дължина 182 километра, от българска страна ще достига до района на Стара Загора, а от гръцка – до Комотини.

Годишно тръбопроводът ще пренася първоначално по 3 млрд. кубически метра газ от Гърция към България. Максималният капацитет се очаква да достигне до 5 млрд.

Плановете са първите количества да тръгнат от следващата година. Прогнозната стойност за изграждането се оценява на 220 млн. евро. Срокът на изпълнение е 18 месеца от реалния старт на изпълнението.

За изграждането на връзката се заговори още след газовата криза през 2009 година, след газовия спор между "Газпром" и Украйна. В първия кабинет на Бойко Борисов още тогава се заговори за търсене на алтернативни източници, различни от Русия.

След години на дебати и търсене на варианти, в началото на 2015 г. Министерството на енергетиката разработи Пътна карта с разписан график на дейностите по проекта. Като проект от общ интерес за региона го обяви и Европейската комисия.

Изграждането на газовата връзка трябваше да започне през 2018 г. в рамките на българското европредседателство. Редица жалби в КЗК обаче спънаха строителството. Абсурдното в случая е, че жалбите по търговете са от фирми, които нямат нищо общо с енергетиката – едната е винарска фирма, а другата – с недвижими имоти. Търгът беше спрян отново за месеци докато течеше разследването на антимонополния орган.

Силен тласък на газовата връзка беше даден след поредица от срещи и подписани политически декларации, сред тях и между премиерите Борисов и Ципрас през юни 2018 г.

Интерконекторът между България и Гърция е един от приоритетните проекти за сигурност и конкурентоспособност на енергийния пазар в Европейския съюз. Той е изключително важен и от гледна точка осигуряване на диверсификация на източниците и доставките на газ за България и региона на Югоизточна Европа.

Междусистемната газова връзка ще доведе до реално разнообразяване на източниците на природен газ – чрез него ще получаваме азербайджански природен газ от Трансадриатическия газопровод, освен това през интерконектора България ще може да получава доставки и през терминала на Александруполис за втечнен природен газ от САЩ, Катар, Алжир, Израел, Египет и други. /БГНЕС