Борисов и Тръмп разговарят за втечнен газ и военни разходи

Министър-председателят Бойко Борисов е на официално посещение в Съединените американски щати, където ще се срещне с президента на САЩ Доналд Тръмп на 25 ноември в столицата Вашингтон.

В Белия дом Тръмп и Борисов ще обсъдят стратегическото партньорство между двете страни и развитието на двустранното сътрудничество, отбелязвайки силните и трайни отношения, които съществуват между България и САЩ. Акцент ще бъде поставен върху начините за засилване на общите за двете страни интереси в областта на сигурността в контекста на северноатлантическото партньорство и ангажиментът на София за увеличаване приноса към бюджета за отбрана.

Първа среща на четири очи

Визитата на българския премиер е първата среща между него и стопанина на Белия дом на четири очи. Фактът, че Тръмп кани Борисов в Белия дом, а не президента Румен Радев идва да покаже, че САЩ искат да очертаят очакванията си спрямо България по конкретни въпроси, сред които къде стои нашата страна в новия европейски ред и по-специално отношенията ЕС-САЩ“, коментират дипломатически източници.

Голямата тема ще бъде енергетиката. САЩ ще говорят за доставката на втечнен природен газ и диверсификацията на доставките на „синьо гориво“. Вашингтон ще поиска от нас гаранция, че няма да се откажем от поетите ангажименти, добавят източниците. Предвид отношенията Тръмп-Русия /не САЩ-Русия – бел.авт./, България би могла да има повече свобода, за да убеди Тръмп за нещата, които иска, отбелязват те.

Друга тема, която САЩ ще обсъдят с нас, е сътрудничеството в областта на отбраната и сигурността. „България е пренебрежим клиент на специална продукция, ние нямаме финансовите възможности да бъдем купувачи, но нашата страна има потенциал да бъде партньор в сферата на сигурността, който може да се използва, ако София знае какво да поиска“, заявиха източниците.

Според тях срещата между двамата лидери няма да продължи особено дълго и ще засегне, разбира се, и темата за визите. Този въпрос ще остане открит.

„От 30 години САЩ имат много последователна политика спрямо България и няма никаква причина тя да се промени. Ние никога не сме били поставяни пред изненади и никога не са ни поставяли в деликатно положение. България, обаче, не се ползва с особени привилегии, така както не се ползват нито една от балканските държави, с изключение на Гърция и Турция, които имат огромно значение за Вашингтон“, отбелязват експертите.

В случая с Гърция не трябва да забравяме и много силното лоби, което тази страна има отвъд океана. „Американската външна и вътрешна политика са много тясно свързани и понякога се определят и от лобито, с което дадена държава разполага. За съжаление, България не разполага с такова, т.е. ние имаме точно толкова значение за САЩ, колкото, например, Румъния“, коментират дипломатическите източници.

Според тях президентът Тръмп ще послуша съветите на Държавния департамент и ще запази добрите ни двустранни отношения на същото ниво. „Стопанинът на Белия дом, обаче не ни познава много добре и какво значение имаме за САЩ, за това ще разчита много на информацията, която му подава Държавният департамент и други институции, като ЦРУ. Важно е за успешността на тази визита България да е използвала своите контакти по тези линии – Държавен департамент, Конгреса и др, за да защити своите искания“, коментират още дипломатическите източници.

Среща с бизнеса

По време на визитата си в САЩ премиерът Бойко Борисов ще участва в церемония по поднасяне на венец на Мемориала на незнайния воин в Националния гробищен парк „Арлингтън“.

Във Вашингтон българският министър-председател ще се срещне с президента на Международния републикански институт Даниел Туининг и с вицепрезидента на Националния демократически институт Шари Браян.

Премиерът Борисов ще проведе и среща с представители на американския бизнес в сградата на Американската търговско-промишлена палата.

В ръководената от министър-председателя Бойко Борисов официална делегация във Вашингтон участват вицепремиерът Томислав Дончев, вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов, министърът на финансите Владислав Горанов и министърът на икономиката Емил Караниколов.

Срещата на американския президент с българския министър-председател е част от серията разговори с лидерите от централна Европа. До момента Тръмп е имал срещи с колегите си от Полша, Чехия, Словакия, Унгария, Австрия и Румъния. /БГНЕС