Борисов: Имаме ангажименти към Шенген, не условия

“Успяхме да придвижим България към Шенгенското пространство. Няма да се откажем от сухопътните граници, защото те са най-важни. Ангажиментът за границата, за митниците е добре за нас, за НАТО, за ЕС. Това са задължения, не са условия. Ние трябва да направим такава граница, такава митница, ако искаме да влезем в Шенген”, заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов след проведената среща в НС с ДПС и представители на кабинета, предаде репортер на БГНЕС.


“По бюджета виждате с много трудности, но параметрите стават все по-добри. В момента е важно да има стабилност, тя дава перспектива за бъдещето”, подчерта Борисов.

Той коментира, че има огромен трафик на мигранти, който се генерира във всички посоки. “Затова е важно да работим. Дори най-малко биха ни задоволили резултатите към Шенген без сухопътните граници, но станахме свидетели на загинали полицаи, много заловени мигранти в нашата страна, това нямаше как да не се отрази в медиите на Австрия”, подчерта лидерът на ГЕРБ и продължи: „Към еврозоната, сега сме в чакалнята. Неслучайно имаме приети толкова закони, които ако не беше парламентът нямаше да има никакъв тласък към Шенген, към Еврозоната. Не е идеално, но трудът е огромен. Научихме се да работим заедно и веднага има положителен ефект”, смята Борисов. /БГНЕС