Борисов: Имаме ограда, термокамери, но на първо място е дипломацията

Имаме добра ограда, но истината е в дипломацията. Иначе сме много добре подготвени – с техника, термокамери и хора, но дипломацията е на първо място. Това каза премиерът Бойко Борисов, който посрещна на границата председателя на Европейския съвет Шарл Мишел и председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Борисов лично откара двамата европейски лидери с джипа си до чакащите ги хеликоптери, за да облетят част от южната граница на страната ни, която е външна за съюза. Още на път в автомобила министър-председателят ги запозна с въведените и изпълнявани от България мерки, с които гарантираща сигурност за целия ЕС.

„Тук сме на триъгълника между трите държави – България, Гърция и Турция“, отбеляза премиерът Борисов пред Урсула фон дел Лайен и Шарл Мишел. Преди да излетят, министър-председателят показа на европейските си гости преоборудваната гранична полиция. Борисов акцентира също върху инфраструктурата, която се изгражда благодарение на европейската солидарност, както и енергийните проекти, по които страната ни работи.

Премиерът обърна внимание и на постигнатата по-рано днес договореност с „Газпром“. „Благодарение на много добрите преговори и помощта на ЕК, постигнахме цена на природния газ с над 40% по-ниска“, добави Борисов. „Целият регион е в подем. Идват много туристи“, отбеляза още той, цитиран от правителствената пресслужба.

По думите му е важно да бъде проявен разум и да се намери решение за проблемите в региона. „Истината е в политическо и дипломатическо решение. Иначе сме изключително добре подготвени, години наред, но дипломацията е на първо място“, категоричен беше премиерът Бойко Борисов.

В рамките на полета с хеликоптер премиерът Борисов лично запознава европейските лидери с огромната отговорност, която България носи, поддържайки високо ниво на сигурност на външната граница на ЕС. Миграцията e приоритетна за страната ни тема, предвид географското ни разположение. Постигнатото през годините се дължи както на мерките, предприети на национално ниво, така и на доброто сътрудничество със съседните трети страни.

„Моята тактика е за добросъседство и мир. Конфликт в региона означава по-малко инвестиции, по-нисък растеж, по-малко туризъм, притеснени хора“, коментира премиерът Борисов пред журналисти на границата. Министър-председателят акцентира върху разумната политика, която води българското правителство. „Работим тихо, дисциплинирано, разумно. Не работим срещу нашите съседи, мисля, че това се оценява високо в Европа“, отбеляза още Борисов.

Българският министър-председател до момента многократно е изтъквал пред колегите си от Европа значението на диалога и полагането на общи усилия за решаването на проблемите в региона. Според премиера Борисов е ключов балансът между солидарност и отговорност, както и отчитането на спецификите на отделните държави. /БГНЕС