Борисов изпрати дипломат №1 Захариева в Берлин с твърда позиция за РСМ

Премиерът Бойко Борисов изпрати вицепремиера и външен министър Екатерина Захариева в Берлин, където тази вечер по покана на германското председателство на ЕС ще се състои дискретна среща с представители на правителството на Република Северна Македония.

Целта на разговорите в германската столица е България да изложи условията, при които би могла да подкрепи започването на преговори на РСМ за членство в ЕС. Очаква се Захариева да представи твърдата позиция на София, подчертавайки че има все по-малък времеви прозорец, който остава до вземането на решение. Остават само броени дни, в които ЕС трябва да вземе решение дали или не РСМ ще започне преговори по същество. БГНЕС потърси българското МВнР, но от там нито потвърждават, нито отричат.

Преди дни пред Ройтерс Екатерина Захариева заяви, че България губи търпение по отношение на нежеланието на СР Македония да прилага Договора за приятелство, който премиерите на двете страни Бойко Борисов и Зоран Заев подписаха през 2017 г. Тя още веднъж подчерта, че „ние не оспорваме правото им на самоопределение, нито правото им да наричат своя език така, както им харесва. Готови сме да потвърдим настоящите реалности, но те трябва да признаят историческата истина за корените на техния език и национална идентичност“. /БГНЕС