Борисов към Христо Иванов: Кръстоносците отдавна се отказаха от машинното гласуване

Христо Иванов сигурно е забравил, че кръстоносците отдавна се отказаха от машинното гласуване. Този стожер на демокрацията, който иска да си присвои това име, ни се кара, че задаваме въпроси. Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов във връзка с изказване на Христо Иванов, в което той заявява, че ГЕРБ водят кръстоносен поход срещу машинното гласуване, предаде репортер на БГНЕС

Ние зададохме един елементарен въпрос – защо машините са в държавния склад? Какво лошо направихме? Спомням си, че Христо Иванов искаше на първите избори да има видеонаблюдение. Ние искаме да ни бъде обяснено – защо толкова ги е страх да се преброят контролните талончета, пита Борисов. Христо, кой даде на ДПС в парламента двете най-важни комисии – регионалната и икономическата? Вие ли бе, Христо, или ГЕРБ? Като си шушукате с Данчо Цонев си приехте актуализация на бюджета. Христо като няма какво да каже, обвинява ГЕРБ и ДПС, добави Борисов.

Борисов каза, че от партията му са „за“ машинното гласуване, но искат да има нормално преброяване.

„Трети ден питаме какво е значението на 228 машини, складирани заедно с машините за изборния процес? Недомлъвки? Какво правят в склад, нает от държавата, под охрана на полицията. Или са за резервни части. Институциите ни се карат защо задаваме въпроси. В ролята си на граждани ние имаме право да питаме. Когато няма отговори, няма доверие към изборния процес. Едва ли има нещо по-лошо от изборен процес, в който никой не вярва“, добави от своя страна Томислав Дончев.

Той повдигна въпрос, свързан с ЦИК: Цялата ЦИК делегира доверието си на няколко човека, които никой не ги знае кои са – никой не им знае имената. По думите му там има освен въпроси и много смущаващи факти. Относно първия въпрос – възможно ли е един гласоподавател да гласува два пъти? Избирател, който е гласувал в един вид и избор, и се е подписал, няма право да упражни нов вот, уточни Дончев.

Тома Биков пък каза, че от ПП ГЕРБ от известно време говорили за 4-ма души в ЦИК, които на практика отговарят за изборния процес.

„Трима от тези експерти са доста съществени. Александър Кирков е единият експерт, той е съветник в ЦИК и се занимава с т.нар. ключ на софтуера. Тодор Цолов и Пламен Желязков правят същото. Кирков идва от IT фирма, където е получавал над 10 хил. лв. заплата. Брат му прави същото – той отива в Държавната агенция за електронно управление. Той се занимава със сертифицирането на ключа. Единият брат произвежда ключа, другият го сертифицира. Пламен Желязков е съдружник с Атанас Шарков. Атанас Шарков от своя страна е бил съветник на настоящия премиер Стефан Янев, на Асен Василев и др. Желязков и Шарков не просто са съдружници, това е една семейна фирма, в която има дълбока политическа обвързаност. Тодор Цолов – 2000 лв. заплата, той също идва от голяма IT компания, също участва в създаването на този ключ. Цялата тази схема води към т.нар. „честни“ избори на Румен Радев“, подчерта Биков.

Съпартиецът му Томислав Дончев допълни, че в секционни избирателни комисии са ангажирани между 120 и 140 хил. български граждани.

„На тези граждани им се казва – нямаме ви доверие. 140 хил. българи не броят правилно. Те ни казват, че ние не трябва да имаме доверие на себе си, а трябва да имаме доверие на тези четирима души. Не, ние не водим кръстоносен поход срещу машините. Ние искаме българските граждани да бъдат уважавани. Ние подозираме, че тук нещо се случва и че изборите няма да бъдат честни“, изрази своя скептицизъм Дончев. /БГНЕС