Борисов: Харчат парите на данъкоплатците в безсмислени упражнения

Над 100 млн. вложихме за избори, демокрацията е скъпо начинание, още повече, че ги проведохме в пандемия. Проведохме ги пред острия поглед на наблюдатели от всички организации. Всички казаха, че изборите са честни. Преди изборите партиите имаха своите програми, тактика на действие, но понеже именно, че демокрацията е скъпо нещо, след това партиите са длъжни заради тези стотици милиони, да направят необходимото да има стабилно управление. Това заяви на брифинг премиерът в оставка Бойко Борисов, предаде репортер на БГНЕС.

Благодаря на българите, че отново ни оставиха първа политическа сила, добави Борисов.

Не може партията на Нинова да каже по-бързо да закриваме парламента, защото Борисов продължава да управлява. Повече от месец имахте, да си бяхте направили едно правителство ако ще да е проформа. Неслучайно не приеха мажоритарния избор, а сложиха дори думичка отпред при редовни.

При този парламент, при това взаимоотношение между политическите субекти в България кога ще има пълен мандат – никога, каза Борисов.

На разпети петък да приемеш закон за три дни при положение, че ние сме имали препоръки по тази тема една година преди изборите. Целта беше ЦИК да се даде в ръцете на кандидата за президент. ЦИК се назначава от Радев, а НС за да бъде диктатът пълен, кой ще е председател сега? Къде му е методологията на НС как ще назначи председател и зам.- председател ако не му дадат удобните хора? Абсолютно погазване на всички принципи. От 20 членове на ЦИК, ГЕРБ имаше 7, всички останали бяха на другите партии, уточни Борисов.

Депутатите на ГЕРБ направиха всичко възможно да предотвратят тези щети, които се нанасят на демокрацията в момента. По какъв критерий ще кажеш в този град и тази секция ще има видео наблюдение, в онази няма да има? Как така по възможност? Какво значи 100% машинно гласуване? Кога ще правят обществена поръчка и къде ще купят още машини? Кога, попита Борисов. Как ще разнесат машините до САЩ, Азия, с лодки, с ТИР-ове, а там къде ще ги инсталират, кой ще наблюдава кой чука на тези машини или и там са създали организация за фалшифициране. Ако машината се повреди, казват нашите страховити юристи, тогава на хартия. Сетих се коя е печатницата на БСП, където трябва да отпечатат цялото количество бюлетини, каза Борисов.

Още десетки милиони пари на данъкоплатеца ще изтекат в поредното безсмислено състезание, защото и тогава няма да направят правителство, а ще продължи служебното правителство на Радев месеци наред и това е целта. Те не смятат да правят правителство, избягаха от отговорност, харчат парите на данъкоплатците в безсмислени упражнения. Няма да има и следващо правителство, повтори Борисов.

Притеснява ме, че НС започна да приема законите бързо без обществено обсъждане, каза от своя страна министърът на правосъдието в оставка Десислава Ахладова. В този парламент видяхме нещо нечувано - закон за съдебната власт, НПК, Изборен кодекс, се приеха за първи път без да се допитат ресорните министерства, ВСС. ИК видяхте за колко дни беше приет, без да бъдат поискани становищата на тези институции, за първи път видяхме, че нито гражданите, нито заинтересованите лица могат да участват в обществените консултации, добави Ахладова.

Не мога да разбера в законодателството какво значи „ако е възможно?” Кой определя кога е възможно? Един закон трябва да е ясен. Това, което видяхме като законодателство показва ясно една наистина юридическа неграмотност, което няма как да не се отрази в следващите избори. Мажоритарната система се прие, но за следващите избори, за друг път. В изборното законодателство има много противоречиви текстове, които се бият един с друг и не зная как ще бъдат изтълкувани при едно обжалване пред съда, дано не се стигне до касиране на изборите, обясни Ахладова.

Новите варвари погазиха конституцията и законите, каза председателят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова. Никога не се случвало за една нощ да се приеме кодекс, в случая изборен и той да бъде обнародван с по-ранна дата в държавен вестник от деня на приемане, каза Десислава Атанасова. Това, което демонстрираха като знания по конституцията и правото колегите от „партиите на промяната”, е направо скандално, коментира още Атанасова.

Оставете ги да ги видят българите какво са сгрешили, какво са направили, посочи Борисов.

Фактът, че 24 % от хората гласуваха с машини означава, че хората не вярват на този вид гласуване, допълни външният министър в оставка Екатерина Захариева.

Не се ли притесняват от факта, че купуваме машини от Венецуела, в която правителството с милиции убиват собствените си граждани със снайпери, докато протестират. Не се ли притесняваме ние държава член на ЕС, че купуваме и гласуваме само на машини, които се произвеждат в такава държава? Тези хора нямат никаква представа как се организират изборите в чужбина и какво коства това, добави Захариева.

Оказа се, че въпреки обичайните ни възприятия, 1 май може да се равнява на Разпети петък и обратното, каза Томислав Дончев.

Основна парадигма на политическия дискурс сега е, че партиите на промяната са спечелили изборите. Да приемем, че е така и защо не ни пуснаха да си ходим. Да управляваш не е да смениш фейсбук с парламентарната трибуна. Да управляваш е да носиш отговорност и да вземаш решени, подчерта Дончев. Второ, се оказа, че краткият живот на този парламент е да промениш изборните правила. Това ми прилича на двата отбора излизат на терена и първото, което правят е да преначертаят наказателното поле, добави още Дончев.

В края на брифинга Борисов заяви, че категорично няма да се кандидатира за президент, каза Борисов. /БГНЕС