Борисов: Когато фактите говорят, промяната мълчи

Кирил Петков заяви, че цената на природния газ ще бъде по-евтина от тази, която сега купуваме. Само след малко неговият КЕВР излезе със съобщение, че газът поскъпва с 14%. Нека народът да види кой лъже. Когато фактите говорят, и промяната мълчи. Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, предаде репортер на БГНЕС.

Борисов припомни, че азерският природен газ е потекъл към България по време на неговото управление и подчерта, че в Баку знаят на кого могат да разчитат.
„Те знаят, че лъжат и крадат. Знаят, че трябва да крадат бързо, защото няма за кога“, каза лидерът на ГЕРБ и отбеляза, че преди дни БЕХ са подписали меморандум за 2 милиарда за изграждане на геотермални централи. Той заяви, че така с по 2 милиарда първо за батериите, сега за геотермалните се „опуква“ Плана за възстановяване и развитие. Затова няма да има пари за саниране.
„Няма саниране. Кой санирал, санирал. Без ГЕРБ няма саниране. Те в момента дострояват това, което правихме ние. Забравете АМ „Хемус“. Една велоалея не са направили", добави Борисов.
Той обвини правителството на Кирил Петков и Асен Василев, че в момента се теглят огромни заеми.
„Управляващите в момента теглят огромни заеми за по 3 години, които всички ние ще връщаме. Следващото правителство, когато дойде, ще трябва от първия ден да им връща борчовете. Ние стартирахме предишния мандат с 6 милиарда под водата, но ние сме яки и ги оправихме за една година… Ако останат на власт до 2025 г., ще ни оставят 50 милиарда борчове“, предупреди Борисов и добави: „На Борисов и Ананиев даваха на отрицателна лихва, а сега над 1,5%. По лихвите ще ги познаете“
Той призова: „Никакви предсрочни избори, докато последният българин не се разочарова. Лъжата беше страховита и външна, и вътрешна, платена от олигархията. ГЕРБ не дава и една стотинка за протест“.
Борисов заяви, че самият бизнес ще свали Петков: „Браншовете ще ги бият с камъни, защото няма компенсации и при тези високи цени“.
Лидерът на ГЕРБ подчерта, че страната ни може да се справи с енергийната криза, защото токът се произвежда в България.
„Ако днес сме ние на власт, на следобедното заседание ще възложа на ПГ на ГЕРБ от утре да върнем тока на старите нива. Ще въведем и таван на другите цени. Токът е изцяло български, никакви войни в момента не са виновни за това, което се случва“, заяви Борисов.
Борисов разкритикува политиката на Христо Иванов и така наречените „десни“, защото хем твърдят, че са против Путин, хем са в коалиция с неговия най-голям защитник – БСП.
„И докато премиерът яде кълки, демократичната десница яде карантията. Христо Иванов няма какво да каже и трябва да излъже пред своите актив. И обяви депутинизация…В същото време твоя коалиционен партньор, БСП, заяви, че Русия е приятелска страна. Излиза, че Христо Иванов е в коалиция с Путин…. Кого искаш да депутинизираш?“, попита Борисов и припомни, че първи ГЕРБ са се обявили категорично в подкрепа на Украйна.

Имам притеснение за държавата, защото българите си нямат алтернативна родина, както премиерът Кирил Петков. Това заяви заместник-председателят на ГЕРБ Томислав Дончев.
Той сравни Петков с шофьор, който не може да управлява.
„На шофьорското място е седнал човек, който не може да кара, но в същото време гризе мазна пилешка кълка и целият волан е станал мазен и не може да го върти. Тези, които са до него, като Нинова, вместо да му помагат въртят волана от другата страна. На всеки му избива пот по челото, защото водачът не може да кара“, заяви Дончев.
Според него години ще са ни необходими, за да си отговорим на въпроса как се стигна до тук.
„Преди две години ни обясняваха как сме в епицентъра на политическа криза. След това влязохме във фазата на омразата и се сглоби неестествената коалиция без принципи и без капацитет. Влязохме във фазата на лицемерието, където всеки партньор е захапал по един от крайниците на държавата и глозка. В момента е тихо, защото не можеш да говориш с пълна уста. Сега влизаме във фазата на позора – личен, политически и обществен. Гответе се за фазата на истината“, каза Дончев.

Председателят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова припомни, че когато партията е оставила управлението през миналата година БВП е бил 132 млрд. лв, фискалният резерв над 8 млрд. лв, страната ни е била в чакалнята на еврозоната, имало е работещи разплатени европейски програми, рехабилитирани са над 3000 км пътища, над 1600 български училища, над 800 ясли и детски градини бяха ремонтирани.
„Сега всичко е спряло, нищо не се асфалтира, нито една мантинела не е сменена“, посочи тя.
Атанасова заяви, че най-тежко кризата се усеща от хората и бизнеса по цената на тока.
„Цената на газа беше 37 лева, от вчера е 162 лева, защото си сложиха посредници. Киро и Асен са в основата на тази кражба и корупция“, заяви тя.
Атанасова обвини Бойко Рашков в репресии и недоказани обвинения срещу ГЕРБ.
„Тази Промяна месеци наред твърдеше, че ГЕРБ крадат по 8 милиарда на година. Но тази година са заложили 7 милиарда дълг, само преди актуализацията на бюджета. Твърдяха, че ГЕРБ подслушва, че притиска политическите си опоненти. Защо нито едно от тези неща не се доказа“, каза Атанасова.
Тя съобщи, че от 1 октомври 2021 г. до края на годината, т.е. по време на предизборната кампания, има искания за СРС в размер на 998. Т.е. 1000 искания за три месеца.
„Бойко Рашков или много старателно е проверявал политическите си опоненти в кампанията, или престъпността рязко се е вдигнала. И двете са верни. Исканията за СРС и през първите три месеца на тази година са 900. Истина е, че Рашков притискат политиците, те арестуваха политическия си опонент, който ги застрашава. На следващите предсрочни избори ще ги пометем“, добави Атанасова.

А Делян Добрев се пошегува, че средната работна заплата трябва да я казват в новините, както прогнозата за времето.
„Например, средната работна заплата е 270, но се усеща като 350 лева. Цените растат всеки ден. Обещаха ни преди шест месеца, че няма да има бедни. Вие чувствате ли се богати? Инфлацията е 30% и нагоре, това е средната инфлация. Хлябът от 1 лев, стана 2,50 лева във веригите. Работодателите излизат на протест заедно с работниците си, защото вече не се издържа“, каза той. /БГНЕС