Борисов: Който спинка сладко, има чиста съвест

"Който спинка сладко, има чиста съвест", съобщи премиерът Бойко Борисов в Стара Загора, където е на среща с актива на ГЕРБ, предаде кореспондентът на БГНЕС в града.

Това е първото голямо събиране на ГЕРБ след пандемията, обърна се към пълната зала кметът на града Живко Тодоров.

"Сутринта един от нашите политически приятели казал, че двигателя на ГЕРБ го нямал - не е вярно, вие сте нашите двигатели, кито ни давате сили да продължаваме напред", обърна се министърът на спорта Красен Кралев към публиката в залата. Уверен съм че ще излезем с успех на терена, в който политическите ни опоненти ни вкараха, и след няколко месеца ще се поздравим с победа.

В отлична форма съм, за да ми е нужна подкрепа, съобщи премиерът Борисов. С радост чух, че Кирил Добрев искал да става председател на партия - ами така трябва, да излезе и да носи отговорност, а не да се крият зад Орешарски. Българският народ със своята мъдрост е пребъдвал толкова време - векове, не сте ли чули приказката "Вола рие, на гърба му пада", или "Който нож вади, от нож умира" - всички знаете тези приказки. "Което куче ме е залаяло, все е побесняло", допълни Борисов. Затова, мили мои, пред мен не стои въпросът да мисля, че нито съм незаменим, нито ГЕРБ не може без мен. Виждате, че и без Цветанов може да се напълни залата - а това беше неговата роля. Затова и сега партията е демократична. Толкова години е бил до мен, аз лоша дума не съм казал, а и не искам вие да казвате. Той се срамува от нас - а до вчера заедно викахме "Победа и напред". Пожелавам му успех на политическия проект, чувам, че все хора, работили с нас, ще са в проекта му. "Приятна игра", пожела Борисов на бившия си съпартийник.

Нито с един от кметовете - на Сливен и на Ямбол, например, няма да разваляме отношенията си - би било грозно. И съм убеден, че Цветанов винаги е правил всичко от сърце и от душа за партията. Озлобяването убива този, който мрази. В Библията е казано - обичай врага си, не го мрази, той сам ще се изяде в злобата си.

Ние сме градивна партия - само до днешния ден каквото сме направили - Тракия, Марица, Люлин, Хемус, тунели, ЖП-линии, зали, ако седнем на един лист да пишем, ще излезе ферман. Надявам се мозъчният тръст на ГЕРБ на направи подробен арфив. Само метрото са нови 8 станции - фантастични работи. Като суркатчета излизахме миналата седмица от метрото - през минута на НДК, на Подуяне, и прочие - ей така бяхме и ние. Не можете да си представите какво съоръжение на три нива сме създали.

Сутринта минах по АМ Тракия - било е тресавище, свлачище, колоните висят на магистралата - как хората се са се убили, как Господ ги е запазил, не знам. Сега всички колони се обличат наново и се правят - само на Тракия са пет мостови съоръжения.И паралелно с това АМ Хемус върви на пълни обороти, допълни премиерът.

Така че не обръщайте внимание на Цветанов и на всеки, който ви хули - злобата убива. Ние имаме да построим още - защото построеното остава за 100 години напред.

Стига ми, че 100-годишната партия, която е с история, друго име, освен "Борисов", не знае - това е срам за комунистите. Това е срамота, значи са много слаби, допълни Борисов.

Предстоят важни неща в краткосрочен план - спорът за финансовата рамка и парите от ЕС, са нещо много важно за преговори. И президент, и комисарите, защитаваме това, което България иска. Влизането в банковия съюз също е много важно, всички започват от чакалнята. Банковият съюз гарантра, че и проф. Орешарски да се върне, няма да фалират банките. Тяхната основна специалност - на комунистите, е фалит, а после ние им допълваме липсващите милиарди. Преди две седмици върнахме 300 милиона към Фонда за гарантиране на банковите влогове заради дело в Лондон, съобщи още Борисов.

Банковият съюз значи по-малки лихви, и значи, че ако влезем в катаклизъм, другите ще ни помогнат, допълни премиерът.

Коронавирусът е нещо, с което се шегуваме, но вътрешно всички ни е страх. Надяваме се, че го няма, а той е тук. Вчера СЗО каза, че вирусът става по-смъртоносен, и идва втора вълна. В Турция въведоха вечерен час. Без германската икономика да стартира, ние няма за кого да работим. И мярката 60/40 и 80/20 харчи от мазнинката на държавата и от резервите ни, но изтъняваме безвъзвратно. Безплатни неща няма, и ние се движим по ръба. Няколко месеца с дисциплина издържахме, но усетих, че хората не могат да удържат, и затова пуснахме парковете и градините. А няма правилен или неправилен ход, защото никой в света не знае какво да прави. Българите забогатяха, обичат да се разхождат, не могат да изчакат да отворят границите към Гърция, сутринта от 7.00 правят опашка към плажовете и ресторантите, та ме питат чуждите лидери имали ли сме изобщо корона, каза още премиерът.

Догодина ще е тежкото, за тази година все още имаме пари от миналата година, но догодина светът ще влезе в тежка криза, и ако политическата класа имаше чувство за самосъхранение, щяха да мислят иначе - щяхме да работим заедно, няма да понесем тази криза, ако не сме единни, допълни премиерът пред актива на ГЕРБ в Стара Загора.

Въобще не е преминала епидемията, няма да затваряме нищо, но трябва да свикнем да се пазим, както се пазим по пътя. Нямам увереността, че е правилно да привеждаме старите мерки, разчитам на хората да се пазят, завърши премиерът./БГНЕС