Борисов: На КСНС се предложи предизборен подарък за Нинова

Не очаквах такова поведение по време на КСНС. Ако не бях там нямаше да повярвам. Чух преразкази, които не съответстват на истината Това заяви на извънреден брифинг премиерът Бойко Борисов, предаде репортер на БГНЕС. Коментарът е по повод проведения днес Консултативен съвет по национална сигурност (КСНС) при президента Румен Радев.

Борисов определи ситуацията на КСНС с думите, че е имало много предложения, "но това, което ни се предложи, беше предизборен подарък за г-жа Нинова. Не си спомням никой да е подкрепял това, което пишеше там".

"Още с влизането си г-жа Нинова заяви, че се крадели по 10 млрд. лева на година. Попитах я откъде я взе тази цифра като 5,1 млрд. лева за капиталовите ремонти за тази година. Tя заяви, че „някъде в Европа се говори”.

Премиерът разкри, че всички на КСНС са се обединили да не излизат с обща декларация. Според Борисов, след като настоящият антикорупционен закон има проблеми - да се разгледа нов в парламента. Той и не пропусна да отговори на БСП, че не влизат в парламента с думите, че си "седят вкъщи", а искат управляващите като "чираци" да изготвят промените. "Проблеми има – трябва да ги решим и ще ги решим".

„Много добре беше скрито и не пожелаха да говорят по темите за приватизацията от последните 10 години, в които БСП беше мандатоносител. Честно да ви кажа с такова добро настроение си тръгнах и бяхме толкова радушни с президента. А такива неща после да говорят", заяви още с разочарование Борисов.

Аз съм „за” създаване на анкетна комисия за апартаментите, категоричен е Борисов и допълни, че чул преразкази, които не съответстват на истината. Това, което им се предложило, според него най-вероятно писано от Иво Христов, „беше просто един предизборен подарък за госпожа Нинова“. „Нито един от тези, които се изказа, не си спомням да е одобрил това, което пишеше там като констатации, а и те не отговаряха на истината“, заяви Борисов.

Премиерът изброи оставките заради Апартаментгейт. „Сега се проверява от прокуратурата и другия министър ще си отиде, ако има нарушение“, заяви той.

"Обаче къде всъщност е заровено кучето? Да има нов закон за КОНПИ и шефът да се назначава от президента. Всъщност сега горе-долу като чух и като видях какъв предизборен подарък искаха да им направят ми стана ясно и като ги гледах как се споглеждат Корнелия Нинова и Иво Христов ми стана ясно кой ги писал всички тези работи“, посочи Борисов.По думите му, президентът задал въпроса защо направили комисия толкова бързо за "Грипен"-ите в НС.

„Аз му казах: Прав си, веднага. И възложих на депутатите от ГЕРБ да направят анкетни комисии по всичките замесени в тези скандали, да отидат и да си доказват и в парламента паралелно с проверката на прокуратура, на НАП, на ДАНС и всички институти. Аз бяха първият, който призова дори да си дадат оставките“, посочи той. Бойко Борисов беше категоричен, че е „за“ анкетна комисия. /БГНЕС

Тагове: