Борисов: Мария Габриел - премиер и наш външен министър или отиваме на избори

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов отново заяви позицията си, че настоящият вицепремиер Мария Габриел трябва да заеме поста на премиер и да запази ГЕРБ този на министър на външните работи след ротацията. В противен случай - изборите за европарламент може да се плажат 2 в 1 и с национални, предаде репортер на БГНЕС.


“Потресен съм от изказването на Денков, който искал външно министерство, че да се чува гласът на ПП-ДБ, а не на България, на правителството и на народа. Сега като са отишли Богданов, Василев, Радев в САЩ - само министри на ПП, чий глас чуват там", попита Борисов.

"Ние как сме се доверили, да се чува гласът на кабинета, на ПП гласът ли 10 дена се чува или на правителството”, продължи лидерът на ГЕРБ пред медиите в парламента тази сутрин.

“Кирил” (Кирил Петков) няма смисъл да идва в парламента. Последното, което съм поел като ангажимент е законът за плажовете, сега влиза в зала и приключваме”, заяви Борисов. Той даде ясен призив, че единственият вариант е Мария Габриел да е премиер и постът на външен министър да е на ГЕРБ или избори две в едно - европейски и национални.

Борисов поясни, че външно министерство трябва да е на ГЕРБ.

“Да изберем човек, който защитава държавни, а не партийни интереси, а всички министри и областни управители да останат при тях. Ако това не се случи, няма как да има последващи преговори”, категоричен е лидерът на ГЕРБ, след което отново върна фокуса върху ресорните министерства.

“Сега Асен Василев в САЩ дали не си приписва заслугите за бюджета, за законите по ПВУ, че са направени от ПП. Дали енергийният министър Радев не си приписва заслугите за ядрените реактори и диверсификацията за горивото на ПП, което свършихме ние - пръв съм се подписал навсякъде", припомни Борисов. "Дали Богданов и Тагарев не си приписват заслугите за това, което свършихме относно ракетите и бронетранспортьорите - това, което свършихме ние. Ако са го направили, то да знаят, че в Европа сме направили така, че всички да знаят как ние сме свършили цялата работа”, подчерта Бойко Борисов.

Като "нечистоплътно" Борисов определи интерпретациите на ПП-ДБ по телевизионните студия, в които се преразказват водени между лидерите разговори.

“Чух неща, които само с Василев, Петков и Атанасов сме си говорили. Това не е правилно. Щом имат тази червена линия - външно министерство да е тяхно, за да се чува техният глас, то може да предложим поне изборите да са две в едно заедно с европейските”, коментира лидерът на ГЕРБ. /БГНЕС