Борисов: Мостът на Русе трябва да се ремонтира основно

„Мостът на Русе трябва да се ремонтира основно. Двете страни ще положат усилия“. Това заяви българският министър-председател Бойко Борисов след срещата си с румънската премиерка Виорика Дънчила в Букурещ.

Борисов подчерта, че двете страни „имат голям напредък“ при осъществяването на транспортните и енергийни проекти и това е въпрос на месеци.

За транспортните коридори премиерът Борисов изтъкна, че има доста конкретика както с Румъния, така и с Гърция. Румъния може да драгира река Дунав, да я направи по-дълбока, за да могат да се превозват по-тежки товари и да има повече туристи по нея, отбеляза Борисов. Премиерът коментира и различни варианти за местоположението на нов мост над река Дунав. По думите му за локацията Русе – Гюргево могат да се използват европейски средства, защото това е европейски коридор. По отношение на Свищов или Никопол от българска страна е възможно публично-частно партньорство. Мостът на Русе трябва да се ремонтира основно и двете страни ще положат усилия, добави министър-председателят.

Борисов подчерта, че се работи активно за газовата свързаност с Гърция и Румъния. „През юни ще направим първа копка на интерконектора с Гърция, а интерконекторът с Румъния трябва да бъде уголемен“, заяви той. България, Румъния и Гърция трябва да се подготвят със своите газови магистрали, за да може да транспортират в различни посоки, тук имаме пълно разбиране, категоричен беше министър-председателят.

Поздравявам премиера Виорика Данчила за успешното председателство на Съвета на Европейския съюз и за усилията на Румъния в тази сфера, заяви министър-председателят Бойко Борисов. Той акцентира върху подписаните двустранни документи. В сферата на реакцията при бедствия и аварии той подчерта, че е ключово и двете ресорни министерства да задействат автоматично своите сили и средства. Насърчаването на малките и средни предприятия е важно за бизнеса от двете страни на Дунав, отбеляза министър-председателят по отношение на подписания меморандум в тази сфера.

Той смята, че към големите инфраструктурни проекти не трябва да изключват и страни, като Северна Македония, които не са поканени на четиристранната среща между България, Румъния, Гърция и Сърбия, която започва след срещата му с Дънчила.

България е ключов партньор на Румъния в региона. Това заяви румънският министър-председател Виорика Дънчила. Тя отбеляза, че търговският стокообмен между двете страни е около 4 милиарда евро, като се отбелязва растеж вече седем поредни години.

„Потвърдихме заедно с премиера Борисов да дадем тласък на сътрудничеството, което да продължи положителната тенденция. Нашата твърда ангажираност е отразена в политическа декларация, която очертава рамката за действие и укрепване на сътрудничеството между двете страни в регионален и международен план“, каза Дънчила.

Тя подчерта, че по време на срещата е засегнат въпроса за „обезпечаване на правата на етническите румънци в България и на етническите българи в Румъния“.

Сред темите, които са били обсъдени, е енергетиката. Дънчила заяви, че газопроводът Гюргево-Русе, който е построен през 2017 г., най-вероятно ще стане оперативен през 2019 г. Двете страни също така са изразили подкрепата си за вертикалният газов коридор – Гърция, България и Румъния.

Премиерът на Румъния подчерта доброто сътрудничество на двете страни на европейско ниво и по отношение на Шенген. Посочи и важния момент за ЕС, в рамките на който се дебатира бъдещето на Европа. Според Данчила днешната среща е възможност за Румъния и България да отправят послание за поддържане на обединена Европа, която е по-силна и по-близка до гражданите и за която да е характерна сплотеността. /БГНЕС