Борисов: Наесен трябва да се изтегли нов дълг от 10 млрд., за да се покрие дупката в Бюджета

Кой ще носи отговорност за последните две години, защото не виждам желаещи. Чувам, че Петков казва, че управлявал седем месеца. Чувам и Радев, който казва, че правителството на ПП е било виновно за бакиите, които той се опитвал "да оправи". А Радев и ПП са едно цяло - когато тези лидери по стечение на обстоятелствата излязоха на площада и обещаха, че щяло да се живее по-добре. Май има консенсус в обществото, - колкото и да е разделено то, - не чувам някой, дори и те самите, да казва, че хората живеят по-добре. Не съм чул някой да каже, че България е постигнала и една своя цел - имахме цел за Шенген, Еврозоната, и прочие, - нищо от това не се случи.

Това каза на среща с избиратели в Смолян Тома Биков от ГЕРБ, предаде репортер на БГНЕС.

Аз отлично помня кога започна инфлационната криза - през лятото на 2021 г., когато токът стана 1000 лв. за мегават, - тогава Асен Василев беше част от служебния кабинет на Стефан Янев. Тогава от ГЕРБ му казахме, че когато се предвиждат компенсации за бизнеса, трябва да има и за потребителите. Асен Василев тогава отговори, че щял да рехормира пенсионната система. В момента тя е пред колапс, допълни Биков.

През 2010 г. почнахме от Асеновград нов път към Смолян. Бях оставил 78 млн. лв. за третата лента на пътя. Смолян , Девин, Кричим, - помните какви ями бяха по пътищата. За Кръстова гора, за Доспат, Златоград, Рудозем, - нищо не е направено.

Това каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов по време на срещата със симпатизанти на партията в Смолян.

Иска ми се да изправим нашите опоненти и да ги попитаме: Ти какво направи? В момента всичко е изоставено. Мога половин час да изброявам път по път, училище по училище, детска градина по детска градина, читалище, игрище, спортна зала.. и идва някой и казва "ще променяме"! - това е добре, защото по принцип всичко може да се надгражда. "Промяната" трябваше да е направила пътя към Баните, и да му е сложила осветление - ние прокопахме планината за този път. Всички тези пътища са правени като е имало бюджетен излишък, не сме теглили по половин милиард всяка седмица.

Когато ме подиграваха, че съм давал пари от джипката, ги давах за училища, детски градини, които и в момента ползвате, каза още Борисов.

Баба ми казваше "не знам как е, но имането е поне три пъти по-хубаво от нямането" - като няма нищо, как очаквате нещо да се промени?

От едната страна до нас има война, падат банки в Щатите, лихвите отидоха в небесата. А Асен Василев казва, че сте забогатели, и сте по-добре. Тяхната клика са със сигурност по-добре - снимат се как търчат по парковете, все едно на 2-ри април отиваме на състезание по лека атлетика, коментира Борисов.

Всеки ден ходим в някой областен град, и виждаме какво се надяват хората. Сега се гласят да вдигат данъците - когато бяхме в ковид-кризата и беше затворен завода тук, нямаше маски и шлемове за лекарите - трансформирахме завода, за да изнасяме маските дори в чужбина. Защо трябва да забравяме тези неща в икономиката ни и как бързо се трансформира, попита още лидерът на ГЕРБ.

През 2019 г. стягахме колана, за да оправим бакиите на Станишев. През 2021 г. пак стягахме, за да извлечем държавата след Ковид, и дойде "вдигнатият юмрук". И какво стана с тези, които най-много викаха, ковчези носиха пред къщата ми - нищо не стана с тях, народът дори 1% не им дава. Излиза Бабикян, Хаджигенов, и прочие, за да ме анализират, а хората и един процент не им дадоха.

Макар и много трудно, знам как да се измъкне държавата от кризите. Но това значи много воля, стягане на коланите, и силна подкрепа за нас, апелира Борисов. Към октомври месец трябва да изтеглим още поне 10 млрд. дълг, за да покрием дупките в бюджета - а тези пари икономиката ни трябва да ги изкара, каза още лидерът на ГЕРБ. /БГНЕС