Борисов: Настоях да платим Ф-16 веднага, омръзна ми аз да плащам поръчаното от правителства преди мен

„Виждам посланика на Турция у нас – успяхме да защитим границата си и да не се поддадат на бежанския натиск и българите са спокойни. Виждам и посланиците на България в Лондон – в условията на Брекзит – един изключително тежък и незавършен процес, - въпреки всичко мисля, че успяхме да защитим и българите, които учат там, и английските граждани, които дойдоха в България”. Така премиерът Бойко Борисов се обърна към посланици, присъстващи на традиционната посланическа конференция в София, предаде репортер на БГНЕС.

„По темата Северна Македония мисля, че, въпреки атаките, които имахме, Договора за добросъседство даде добър резултат и за нашите съседи. Когато една държава е в ЕС и в НАТО, винаги е по-добър съсед – пол-лесно се говори с нея и по-лесно се подчиняваме на единни правила. Там очакваме комисиите да се произнесат по спорните формулировки, но без този Договор пътя на Северна Македония към НАТО и Ес изобщо нямаше как да бъде започнат. Разбира се, за една държава да си смени името и да променя с десетилетия насаждани в населението знания и прочит на историята, е изключително тежък процес, и затова ние твърдо, но и толерантно трябва да работим бавно за крайния резултат. А той е ясен – НАТО и ЕС".

"Да използвам случая да благодаря и за оценката, която ЕС дава на българското председателство – че то беше изведено като едно от най-добрите провеждани, и занимаващо се с едни от най-трудните теми, и оставило трайна следа, особено с темата за Западните Балкани. Неслучайно Берлинския процес ще се проведе отново в София съвместно с колегите от Северна Македония. На срещата на върха – това е един мини-съвет с над 30 мероприятия на ниво министри и бизнес. Когато при едно домакинство идва Канцлерът на Германия, Президентът на Франция, на Италия, Канцлера на Австрия, Премиерът на Великобритания – аз мисля, че има по какво да поработиме, и отново България цяла година да бъде мотора на присъединяването на Западните Балкани към ЕС”, добави Борисов.

„Това е още веднъж оценка за вашите постижения”, обърна се премиерът към посланиците.

„В България идват всички и то именно защото ние сме обърнати към мира. Ключовата дума е Мир. Сега идвам от среща с Управителя на Световната банка – мога да кажа, че и в това отношение завършването на концесията на Летище София и тръгването към подписване на договор сега беше изцяло направено с голямата помощ на спазването на европейските правила”, съобщи Борисов и допълни: „Разбира се, бяхме атакувани, чухме и от най-високо ниво да се говори, че едва ли неще дадем летището на турците, те ще го затворят, - просто чудовищни неща чухме, но ние сме научени да бъдем търпеливи, защото накрая винаги истината излиза наяве. С най-много точки вчера беше определена като първа офертата на Летище Мюнхен.”

„Покупката на нова техника за армията – много от вас, особено посланиците в НАТО, знаят изискването и твърдата и неотстъпчива позиция на САЩ и НАТО за достигане на два процента от БВП за държавите-членки, които искат да имат споделена отговорност и охрана. Затова решихме да отидем на варианта за нашите възможности да изберем възможно най-добрия самолет Ф-16 блок 70, който значително подобрява нашите възможности, които имаме със сегашните МИГ-ове. Също доста спекулации чухме по темата – едва ли не, че ако няма 12, а са с 9 ракети, им се намалявала способността – нищо подобно, защото това е началото на превъоръжаването на нашите военно-въздушни сили. И като отговор само бих казал на тези знатни военни, че аз настоях да си платим веднага, защото ми омръзна три пъти като идваме в управлението, да плащам борчовете на тези, които са пазарили самолети. И неслучайно ние имаме авиация – бойна се води, но всичко ново, което сме придобили, е годно само да натовари щаба и да избяга. Само транспортни самолети и хеликоптери без нито една пушка – не ракета, не торпедо, - пушка няма. За стотици, стотици милиони – над милиард – повече, отколкото за Ф-16. Да ги питам какво въоръжение имат пантерите – защото аз ги платих, нашето правителство. Може отгоре само с прашка да стреляш, а ние ти ползваме за спасителни операции. Спартан-ите бяха така купени, че за тях няма резервни части изобщо. Пари за поддръжка – нула. Навсякъде”, допълни още Борисов.

„Помня миналата година в 00.00 ч. на Нова година ни смукнаха 300 милиона лева, вече не помня за какво – май за Спартан-ите бяха. Сиреч – договаряли, договаряли, правили, но не плащали. Така платихме и двата правителствените самолети Еърбъс – върнахме единия и от това загубихме 10 милиона”, припомни още Борисов. /БГНЕС