Борисов: Некадърно ръководство на МВР изби полицаите, правилно летят оставки

Утре на Председателски съвет моля да обсъдите с останалите партии работата на тази временна комисия, която се предлага. Тя е изключително важна. Ние не работим от позицията на силата, винаги търсим диалог и разбирателство, още повече когато става въпрос за правила за провеждане на избори.

Христо Иванов кръсти машините "Борисовки", макар че ние като правителство сме осигурили пари за покупката на тези машини. Ако е вярно говоренето от Иванов, то ние сме осигурили най-доброто и прозрачно гласуване. Към какво статукво искат да ни връщат, като са закупени изключително добри машини.

Това каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов на извънреден брифинг в централата на партията, предаде репортер на БГНЕС.

Ние бърза работа нямаме, трябва да направим правителство, а не Изборен кодекс за след 4 години. Нямаме спор по машините, имаме спор кое гарантира, че това, което отчита машината и след това флашката, която отива в един кашон и после на друго място, отчита правилно?

Оттук насетне депутатите ни трябва да направят така, че резултатът от машината да бъде преброен и със съответната квитанция. Давам и друг пример - фискалните апарати са прекрасни, но някой като пипне софтуера или трябва да се отчете в НАП, вместо 100 бонбона отчитат 20.

Това трябва да постигнете като съгласие с ДБ, заръча Борисов на депутатите си. Щом ние сме въвели машинното гласуване, ако има несъвършенства, да бъдат отстранени в рамките на 1-2 седмици. Трябва да направим правителство, защото се води война до границата ни.

С какви очи казвате, че ГЕРБ е статукво? Кое по-напредничаво и технологично е направил някой друг, като ГЕРБ въведе машините - промяната се случи тогава, коментира Борисов. Държавна компания да оперира кода на машините - ДАНС, или държавна служба по киберсигурност - броят се квитанциите, протоколите, и който иска - да си гласува на хартия. Ние отказ от машинното гласуване няма да направим. Имаме против, че не е доусъвършенствано, че над "Борисовките" никой не можа да надгради. Това искам от ГЕРБ и СДС да защитаваме - машините са добри, а хората, които носят флашки от къде ли не, - това трябва да се уточни. Нека да има Преброителният център, където да работят свежи хора, не уморени от изборите, така ще е гарантиран избора, а не да се случва всичко със смачкани протоколи.

Ние сме носители на тази промяна.

За съжаление, продължават безобразията - преди 2 години нямаше шанс да има в новините бягащи - и то чак в София дошли, - бежанци. Поради некадърно ръководство избиха полицаите, и правилно са си подали оставките. Къде е логиката - представям си, че идва Младен Маринов да ми докладва, че малко бусче, дето не може да вдигне никаква скорост, ще се преследва с полицията, и накрая полицай ще загине или ще е в тежко състояние, коментира още лидерът на ГЕРБ. Правилен акт е оставката на главния секретар на МВР.

По другата тема - скандалът на скандалите /Джемкорп - бел.ред./, далавера, подписана в Гранитната зала на МС - Росен Христов коментира, че "Меморандумът е в сила и дори има клауза за арбитраж". Вчера видях, че всеки се опитва да избегне да каже истината - то беше едно казал, друг друго казал, докарали собственика даже да ги защитава. И ето, чета това, което бившият министър е направил - искал е да се прекрати меморандума поради една клауза. Но то е подписано само от едната страна. Това е все едно да се разведеш, но жена ти да не знае, коментира Борисов./БГНЕС