Борисов: Ние сме „за” машинното гласуване, включваме се в общия хор на подкрепящите

Ние сме „за” машинното гласуване, днес приемаме точката и се включваме в общия хор на подкрепящите. Не съм убеден, че с това ще се реши нещо, но нека Томислав Дончев и ЦИК да го направят. Това заяви премиерът Бойко Борисов преди началото на правителственото заседание, предаде репортер на БГНЕС.

Предлагам да се приемем точката, да похарчим няколко десетки милиона и да видим какви ще са резултатите. Не искам върху правителството да тегне каквото и да е съмнение, че не желаем, коментира Борисов.

От своя страна вицепремиерът Томислав Дончев каза, че по въпроса се работи вече. На следващите парламентарни избори всяка избирателна секция ще е снабдена с машина за гласуване. Трябва да се вземе решение кой от съществуващите три типа машини да бъде ползван. Глупаво е да се поддържат две паралелни системи, това прави изборите скъпи, каза Дончев.

Щом волята на народа и партиите е машини, то се въвеждат машини. Включваме се в общия хор на подкрепящите, добави Борисов.

Държавата трябва да ползва тези машини за всички избори, щом ще ги купува, каза още Дончев.

................... Министрите коментираха и промените в Наредба Н-18 на НАП за касовите апарати. Борисов нареди на Горанов промените да не влизат в сила докато не се получи одобрение на засегнатите браншове. Наредбата влезе в сила през 2018 година. Редица сектори, сред които ресторантьори и хотелиери, се обявиха против промените. На среща с Горанов беше договорено отлагане с 6 месеца, т.е. от началото на юни. На последната среща тази седмица бизнесът определи разговорите като ползотворни и стъпка напред в одобрението на наредбата. „По наредбата има още много работа да бъде свършена. Искам да уверя всички, че докато не постигнем пълно съгласие с отделните организации, няма да продължим напред. Сега започват интензивни разговори, така че да не се затруднява малкият и средният бизнес“, заяви финансовият министър по време на правителственото заседание. „Докато не постигнеш консенсус със всички тази наредба няма да съществува“, категоричен е Борисов и се обърна към Владислав Горанов. Финансовият министър коригира премиера, че няма да съществуват измененията, тъй като самата наредба е в сила от 2018 година. „Когато постигнете консенсус, ще ме поканите и тогава ще я има“, допълни министър-председателят. /БГНЕС