Радев: Никога не съм казвал да падат ограниченията

Никога не съм казвал да падат ограниченията, казах много ясно – да мислим за национална цел – как да започнем поетапно да излизаме от това състояние. Това заяви президентът Румен Радев по бТВ.

Когато безработните се множат всеки ден, не е време да се занимават хората с политически битки. Не е време за такова нещо и аз нямам намерение да участвам в него. „Премиерът трябва да е наясно, че българският народ не е публика, от която да се очакват непрекъснато аплодисменти“, заяви Радев, коментирайки защо той и премиерът не са единни в условията на криза.

Не мисля, че сме минавали границата с Борисов, трябва да има и някакъв баланс – всяка власт се нуждае от коректив, особено когато някой е взел решение да обяви извънредно положение в полунощ, без да уведоми никого, смята президентът. „Когато на практика имаме блокиран парламент и съдебна власт, когато нямаме реален парламентарен контрол, и когато критичността на масовото съзнание са драстично намалени от масовият страх“, смята Радев.

В същото време той заяви, че с премиера са показали единни действия. „Имахме среща с премиера, с кабинета, и с представителите на Щаба, има взаимодействие по редица важни въпроси“, отбеляза президентът.

Проблем трябва да търсим там, където се сблъскват различни идеи, където се сблъскват паниката с реалността, подчерта Радев. „Вярвате ли, че тази криза трябва да се управлява чрез паника, страх и потоци от трупове, които се леят непрекъснато през екрана“, попита Радев.

На въпрос как приема думите на премиера, че е „злобна дърта свекърва“, президентът отговори, че е направил своето обръщение на 3 април, и в него е призовал за някакви реални стъпки. „Какво последва после? Последва спор, и Борисов попита: Вие какво искате – Радев, който иска да уморим народа, или мен, който ще ви спася с мерките“. Никога не съм казвал да падат ограниченията, казах много ясно – да мислим за национална цел – как да започнем поетапно да излизаме от това състояние, подчерта Радев.

„Когато се цитира СЗО, трябва да се цитира в пълния й обем, там премиерът изгодно пропусна, че в обръщението на СЗО се казва, че в тази пандемия трябва да подходим с комплекс от агресивни мерки – тестване, проследяване, установяване на контактите и изолация. Той много ясно призовава за свободно безплатно тестване. Защо България не се вслушва в това?“, попита президентът. И когато говорим за безплатно тестване, ние отдавна изтървахме този момент, допълни Радев. И все пак винаги ще призовавам да се спазват разпоредбите на Щаба.

Това, което ние изтървахме, - ние не приехме тази стратегия с масовото тестване, дори не поръчахме тестове – а това е от фундаментално значение да разберем какво става. А това, което правителството прави, е да установи след пика на зараза как се е развивала болестта и кой има антитела, смята президентът.

Кабинетът взе навременни и ясни мерки за социална дистанция – това е безспорен положителен факт, кабинетът навреме активира нашата промишленост да шие облекла, а и активно разгърна хиперактивна информационна кампания. Но не забравяйте – безплатни масови тестове трябва да бъдат осигурени, подчерта Радев.

Ако някой каже, че няма да тестваме масово, защото тестовете били скъпи – ами миналата година дадохме огромни пари за правителствен самолет, газопроводи и пр., - много пъти съм казвал, че този приоритет на правителството в инвестиция в инфраструктурни обекти трябва да бъде обърнат – трябва да се инвестира в човешки капитал, защото ако бяхме дали повече за здравеопазване и образование, щяхме да имаме друга готовност, заяви Радев.

Защо беше тази реакция с моето вето? Всички депутати го приеха – „Льо Монд“ цитира и даде положителна оценка на това вето, защо тогава трябваше да има такава негативна реакция?

На въпрос дали критиката в последното обръщение на президента не е била заради дълбоко лична драма, Радев съобщи, че между двете няма връзка. „Нямам нужда от личен говорител, който да обявява смъртта на моя баща. Ако имах нужда, щях да помоля премиера да бъде такъв. Той се провъзгласи по самоинициатива, благодаря му“, съобщи Радев. И допълни, че два часа преди ветото е звъннал на премиера и му е обяснил на кои разпоредби от Закона за извънредното положение смята да наложи вето. „Не само на Борисов, направих го на лидерите на всички политически групи“.

„Дотогава се чувахме горе-долу често, но след това не“, съобщи президентът. Но това не е най-важното – когато се говори изкривено през медиите, това вече е проблем, допълни Радев.

На въпрос редно ли е да се използва казармен език, президентът отговори, че самите депутати са свикнали да действат по командата на Борисов. „Как се стигна до това отказване от заплати – по команда на Борисов“. Неведнъж българският парламент е приемал да бъде командван, казарменият език не ми е присъщ, допълни президентът.

Очаквам българският парламент да бъде на висотата на своите функции, а не да бъде изпълнител на волята на някого. Депутатите допуснаха да бъдат командвани многократно от Борисов, каза Радев.

Подписах Указа за удължаване на извънредното положение, понеже експертите и правителството препоръчаха така. За здравните мерки има консенсус – българите спазват социалната изолация, но драстично изоставаме с въвеждането на икономически мерки, подчерта Радев.

Дарих цялата си заплата за март във Видин, след като се обадих на кмета на Видин и го попитах от какво имат нужда. „Дарителството е индивидуален акт, а в Народното събрание се разгоря един фарс – не е това начина, можеше да стане по съвсем различен начин“, допълни Радев.

Съпругата ми има своя Фондация, която има инициативи – така президентът отговори на въпроса откъде съпругата му е дарила 10 хил. лв.

Относно мярката 60/40 Радев коментира, че при корекцията, в която държавата поема и осигуровките, все повече работодатели се включват в мярката. Задължително трябва да има помощ и за най-бедните – в момента ние нямаме никакви безвъзмездни мерки – това е препоръката на повечето световни икономически организации – закъсняхме, другите държави въведоха светкавични мерки за подпомагане на най-уязвимите, допълни президентът.

Какво става с гладния човек – той излиза на улицата и помита всякакви ограничения и мерки, подчерта Радев. За най-застрашените трябва да има ваучери за храна и подпомагане за тях. „Още от първия ден предложих разглеждане на финансовите и инвестиционни приоритети. Има резерв, който правителството не обсъжда – а това е важно, защото той определя размера на заема, който ще вземем – дали ще е 10 млрд. и поколения след нас ще го използват, или ще ползваме резерви“.

Как другите държави веднага взеха мерки за помощ на хората, изключително важно е хората да усетят, че има държава, която мисли за тях – това влияе на психиката на затворените хора – когато си под психическо напрежение, имунитетът се срива много бързо, потвърдиха и от СЗО. Към мен има молби от деца с аутизъм, за които е непосилно да стоят вкъщи, затова мерките трябва да бъдат преосмислени. Идва момент, в който хората прекрачват една бариера и видяхте какво стана във Великобритания – времето се затопли и всички излязоха навън, а полицията не можа да ги спре. Затова е по-добре от Щаба да кажат – излезте в парка, дори и по един родител с дете, или отворете Витоша – нима е по-опасно от хора, затворени в един трамвай? Много по-опасно е хората в един момент да омаловажат мерките, смята Радев.

На въпрос кой би трябвало да поеме отговорността, ако мерките бъдат разхлабени, но има пик на заболеваемостта, Радев каза, че не приема премиерът Борисов да гради образа си на спасител, който той сам гради върху лоши новини с морги, масови гробове, и пр. Вижте какво става с трафика – в началото нямаше коли и хора, а днес трафикът е със същата интензивност както беше преди карантината – това показва, че няма никаква управляемост на нещата. „Не казвам да излизаме сега, казвам да мислим занапред какво ще правим, да изградим някаква стратегия“, заяви Радев.

На въпрос какви ще са икономическите последици от кризата според експертите към Президента, Радев съобщи, че има две опасности в момента: Ние закъсняваме с подкрепата pа хората в нужда, другите държави ще са далеч пред нас във възстановяването, а ние ще губим конкурентноспособност и ще излизаме много по-късно от кризата. Следващото: Ако се забавим с мерките и възстановяването и изпаднем в рецесия, а други европейски държави дърпат напред, ще се случи масова емиграция към тях. „На таз демографска криза преди епидемията, само това ни трябва“.

Има механизми за финансиране на малкия и среден бизнес, както и раздаване на ваучери за храна – „не трябва да оставяме гладни хората“, смята Радев.

„Безработицата е най-голямата беда за всяко едно управление, защото ражда болести, глад, мизерия, престъпност“, цитира Радев Буров.

Президентът е свободен и длъжен да дава насоки, послания, и да посочва слабости, породени от действия или бездействия на изпълнителната власт, не очаквайте да обявя директни конкретни стъпки с числа. – това е в прерогативите на изпълнителната власт. Тя разполага и с цялата информация и оперативните правомощия. „Казал съм до момента основните си насоки, въпреки че управляващите реагират истерично, се движим в тези мерки. Чух днес за зелените коридори – едва днес“, допълни Радев.

На месец колко българи се диагностицират с рак – хиляди са. Ако това не бъде извършено навреме, какви ще бъдат последствията? Хората не ходят в болниците за критично спешни случаи – трябва да се възстанови нормалното здравеопазване, посъветва Радев. „Стана модерно непрекъснато да се говори за смърт, хората са затворени пред екраните и гледат непрекъснато. Нека поговорим за смъртността в България като цяло – годишно средно у нас умират около 2000 човека от усложнения от грип през зимния период. Какво става с тези хора? Каква е средната смъртност на ден – около 300 човека на ден – нека да се замислим за това от какво умират те. Няма ли да направим брифинг например „Вчера в България умряха 300 човека – 60 от сърдечно-съдови заболявания, 40 от друго, и прочие. И от глад, от студ, от липса на медикаменти или липса на достъп до здравеопазване. Сега ли се сетихме за възрастните хора у нас? Трябва да мислим как да вдигнем продължителността на живота, защото сме в дъното на ЕС по този параметър“, допълни Радев.

На въпрос защо не е наложел вето на текстове от Закона за Бюджета, президентът отговори, че България има нужда от спешни мерки, но трябва да следим какво става с 10-те милиарда заем. „Още веднъж апелирам да се преразгледат инвестиционни проекти така, че да намалим реалния заем“. Много е важно да има и силен обществен контрол, защото държавата показа, че може да харчи бюджетен излишък по никакви правила, допълни Радев.

Първите изявления на членове на Националния щаб бяха, че грипът не е опасен изобщо, и че грип Тип Б бил по-опасен. Изведнъж Щабът бе обявен и действа с правителството, така че няма как да бъде свикан Консултативен съвет по национална сигурност, тъй като оперативната дейност вече отдавна започна. Освен това никой не ме пита и предупреди за това среднощно заседание за обявяване на извънредно положение, уточни Радев.

Коронавирусът е опасност, защото е различен от обикновения грип по това че е с дълъг инкубационен период, а в същото време много заразен, така че представлява опасност, но трябва да има адекватни мерки към тази опасност и трябва да се отчита общата картина, каза още Радев. Засега балансът между икономическите и социалните мерки не е налице, смята президентът.

Кога да отида в парламента? Когато гласуваха за извънредното положение? Ами аз разбрах за това от медиите, никой не ме е уведомил, подчерта президентът.

Свалих доверието си от парламента, защото се харчат публични средства непрозрачно, съобщи Радев.

С битовата престъпност трябва да се води решителна борба, но само усилията на прокуратурата не са достатъчни, но никога престъпността няма да се пречупи, ако има бедност. А за да се преодолее бедността, трябва да се унищожи корупцията.

Относно разпространените записи от прокуратурата с участието на президента, Радев съобщи, че да, това са били части от разговор, който той не е предизвикал. „Не съм се обаждал аз и не знаех за тази проверка. То и от записа се разбира“, допълни Радев. В никакъв случай не съм крил информация от КПКОНПИ – аз съм командвал ВВС и знам, че в регистратурата има всички заповеди, разпореждания и протоколи, и те до един са били публикувани в протокола на КПКОНПИ. Нито един документ не е скрит, допълни Радев и съобщи, че не смята, че е извършил държавна измяна.

„Действията по освобождаването на борда и директорите на ББР вече нямат никакво значение, след като заемът е утвърден. И това правосъдие в ефир е прах в очите на хората. Най-важно е какво и дали изобщо прокуратурата ще каже нещо“, съобщи Радев в коментар на освободения борд на ББР. „Проблемът е, че тази банка, която е създадена да обслужва малкия и среден бизнес, вече се занимава само с едрия бизнес; най-вероятно ще се случи същото – целият проблем ще спре до ниво борд и ръководство на банката така, както се случи с Комисията по хазарта – ще се окаже, че никой нито е назначавал, нито контролирал“.

Относно ген. Мутафчийски Радев съобщи, че го познава като съзнателен и отговорен експерт и организатор, но „оценката я дадоха хората – те изпълняват препоръките на Щаба, и това е най-голямата оценка. Но със създаването си Щабът се поставя в деликатна ситуация – хем експертен, хем оценъчен, хем управляващ орган – защо не се използва Закона за защита при бедствия, който дава на изпълнителната власт много по-широк спектър от инструменти. И защо не се използва Националният план за действия при епидемии? Щяхме да сме много по-подготвени за тази криза, въпреки че документът не е актуализиран от 2006 г. насам“, попита Радев.

Тестван съм веднъж, отрицателен ми е тестът, съобщи Радев. /БГНЕС