Борисов: От Бузлуджа лесно се говори, но да видим какво се прави

Премиерът Бойко Борисов участва в 12-ата годишна конференция на Асоциацията на българските училища в чужбина, която се провежда в Пловдив. На конференцията присъства и министърът на образованието Красимир Вълчев.

Вие сте най-големите будители. Благодаря ви за патриотизма и усилията. Икономическият растеж е факт. Ето един Пловдив - завод до завода. На практика липсата на работна ръка е проблем. Вече много хора, които живеят в чужбина, искат да се върнат в родината. Една от спънките е, че децата им не знаят български. Къде ще учат? В 10 щата на Америка ние имаме признание. Учителите там са направили голям пробив и успех. Това заяви в Пловдив премиерът Бойко Борисов, предаде кореспондентът на БГНЕС в региона.

Борисов добави, че за следващата година минимум 2 млн. лв. повече в бюджета ще отпусне кабинетът за изграждане на училища, където българчетата в чужбина да учат родния си език.

"Вие сте ми важни, за да можем да подготвим децата там да не са "пречка" да могат родителите да се върнат в родината си", каза Борисов.

"Даваме пари за изтребителите, но там пък даваме нова сигурност. Аз в живота си борч не съм правил. Плащам. Финансирането е последната грижа за образованието", категоричен бе премиерът.

"Майка ми беше учителка. От Бузлуджа лесно се говори, но да видим какво се прави и какво те са направили", каза премиерът във връзка със събора на социалистите на Бузлуджа.

"Там, където не може да бъде купена сграда, ще се наеме, за да могат децата да учат български", обеща премиерът. /БГНЕС