Борисов: Очаквам утре някоя хубава карикатура, защото парите се връщат при гражданите

С днешно решение задължаваме "Булгаргаз" да възстанови суми на клиенти закупили газ в периода 1.01.2020 - 31.03.2020 в размер на 201 685 227 лв. Това обяви премиерът Бойко Борисов по време извънредно заседание в Министерския съвет, предаде репортер на БГНЕС.

"Проведохме трудно няколко месечни преговори. Вече няма посредници, кранчета. 53% по-ниска е цената на газа и парното от 31 март 2020 г.", заяви премиерът. Той посочи, че от тези над 201 млн. лв., 59 млн. от тях отиват за Топлофикация - София, 22 млн. за газоразпределителните дружества, 53 млн. за химическите и 16 млн. в стъкларските дружества.

Очаквам утре някоя хубава карикатура, защото парите се връщат при българските граждани. Смятайте колко пари са изтекли от 90-та година насам в олигарсите. И как няма да си седиш и да си рисуваш от хубавите курорти по света. Около 1,5 млрд. лв. са взети от олигарсите и са върнати на хората, каза още Борисов.

Той обяви, че мярката 60/40 продължава да действа до септември, но има готовност да бъде удължена до края на годината, за да може всеки един бизнес, който е в затруднение, да се рестартира с помощ на държавата. Борисов разпореди на социалния министър Деница Сачева да се срещне с представителите на фитнесите, за да могат и те да се възползват от новия дизайн на мярката 60/40, тъй като и те са били затворени по време на кризата. От своя страна социалният министър каза, че още днес ще се срещне със спортния министър Красен Кралев, за да обсъдят темата. Премиерът добави още, че преди няколко дни са завършили тежките дела, които са се водили във Великобритания. "Помните как при предишните управляващи беше открадната КТБ. С огромни усилия и преговори от БТК успяхме да върнем 125 млн. евро и към момента сме върнали на вложителите в банката 1,250 млрд. лв., 1,5 млрд са върнати обратно при хората, сумирани заедно с газа. Те са върнати на хората от олигархията. Ето затова не сме обичани и правят комикси с нас", заяви Борисов. Социалният министър Деница Сачева информира, че към петък подадените заявления по мярката 60/40 са 15 371 за 260 698 работници и служители. "До момента са изплатени 73 милиона лева за 170 000 души. Очакванията на министерството са броя на заявленията по мярката да се увеличават", заяви тя. От думите на социалния министър стана ясно, че от 1 юли ще действа нов дизайн на мярката, който ще даде възможност повече сектори да могат да се възползват от финансовата помощ.

Отваря се нова мярка за справяне с безработицата в размер на 160 милиона лева, съобщи Сачева.

Целта на мярката е да намали безработицата. "Мярката е по ОП „Развитие на човешките ресурси“. По нея ще бъдат наети лица, на които ще се изплаща минимална работна заплата, плюс осигуровки", уточни тя.

Социалният министър напомни, че преди началото на извънредното положение незаетите лица в страната са били 200 000 и добави, че броят им в момента се е увеличил с 90 0000. /БГНЕС

Тагове: