Борисов: Отпадна предложението Кристалина Георгиева да оглави Европейския съвет

Премиерът Бойко Борисов заяви, че е отказал поста върховен представител по въпросите на външната политика и сигурността за страната ни, тъй като в този случай България губи поста еврокомисар, съобщи БНР.

Министър-председателят каза още, че предложението Кристалина Георгиева да оглави Европейския съвет е отпаднало.

Борисов обаче каза, че предпочита да подкрепи българин за ролята на еврокомисар в новата Европейска комисия, отбелязвайки: "Какво е по-важно за нас - комисар с реален портфейл или висш европейски преговарящ?".

Името на бившия еврокомисар по бюджета се завъртя като едно от спряганите за високия пост на заседанието на лидерите на ЕС снощи и тази сутрин. Премиерът Бойко Борисов обаче опроверга тази информация.

Заседанието, на което държавните и правителствени ръководители трябваше да излъчат фигури за висшите постове на Общността за следващите 5 години, не постигна напредък. След неколкократно прекъсване от председателя на Европейския съвет Доналд Туск и интензивни двустранни преговори през нощта и тази сутрин, съвещанието бе окончателно прекъснато около обяд.

Отначало премиерът Борисов заяви, че стои твърдо зад Мандфред Вебер като кандидат на ЕНП за председател на Европейската комисия. По-късно след среща с кандидата на социалистите Франс Тимерманс снощи в българското постоянно представителство показа, че може да премисли позицията си и днес определи като работеща следната формула.

България е отказала и номинация за поста "върховен представител по въпросите на външната политика и сигурността" с мотива, че така ще загуби друг - на еврокомисар.

Лидерите на ЕС ще се съберат отново утре.

Борисов обаче каза, че предпочита да подкрепи българин за ролята на еврокомисар в новата Европейска комисия, отбелязвайки: "Какво е по-важно за нас - комисар с реален портфейл, или висш европейски преговарящ?". /БГНЕС