Борисов: Първите две партии трябва да излъчат стабилно правителство

Стабилното правителство е, ако имаш подкрепа от 130-140 депутати. Това може да стане, ако се обединят първите две партии. Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов по бТВ.

„Инстинктът ми сочи, че ще има правителство. Народът му писна, партиите вече нямат ресурси. Хората ще спрат да гласуват. Сега е времето да направим крачка назад и да направим правителство, което да е стабилно“, заяви Борисов. Той посочи, че ще остане депутат, докато се направи правителство: „Ще бъда депутат, докато вървят преговорите за правителство“.
Борисов призова да се направи компромис в името на българските граждани. Той припомни, че за последната една година дългът е скочил с почти 10% до 45 млрд. лв. „Ако си позволяваме като държава да повишаваме този дълг и да плащаме на година по 2 млрд. лихви. Нито един човек, нито една партия не може да устои на този огромен външен дълг. Нямаме бюджет, а вече е април. Ако нямаме редовно правителство, тези дългове ще нараснат до 100 млрд. Редовното правителство носи отговорността за финансите“, подчерта Борисов.
Той посочи, че Кирил Петков е обещал 50 млрд. за регионите, които като ги прибавим към дълга от 50 млрд., стават общо 100 и още 4 млрд. лихви. „Ще ни трябват два бюджета за държавата. Тези приказки не кореспондират с реалността“, каза лидерът на ГЕРБ.
„Това може да бъде спряно само от редовно стабилно правителство. Всички партии свикнахме само да обещаваме. Последното обещание е 50 милиарда“, предупреди Борисов.
Това, че дълговете не са толкова големи, беше резултат от гласуванията на ГЕРБ, ДБ, ДПС.
По отношение на бъдещите коалиционни партньори, Борисов заяви, че не е възможно с „Възраждане“ заради големите различия, както и с БСП, защото има решение на конгреса.
„Не можеш с 60-70 депутати. Правителство на малцинството означава трайна нестабилност. В такава тежка дългова спирала, такава тежка инфлационна спирала – с една дума, ако няма стабилна коалиция, нямаме шанс. Ядрото трябва да бъде между първите две партии. Или експерти от двете партии, или политически лица. Но това ще бъде решено след изборите на 2 април“, категоричен е Борисов.
Той също така припомни, че при управлението на „Продължаваме промяната“ България за 5 месеца е станала по-зависима от Русия: „4,6 млрд лв. повече на Русия по време на тяхното управление“.
„Най-добро за държавата е да се направи широка коалиция с участие на няколко партии, която да има конституционно мнозинство и да се направят реформи. Но истински реформи. Истинската правосъдна реформа не е да направиш КОНПИ за Бойко Рашков. Като се направи широка коалиция, можем да седнем да мислим заедно и да намерим най-доброто решение“, заяви лидерът на ГЕРБ.
Екзотично звучи да няма главен прокурор, тогава нека всяка партия да си направи тогава свой Министерски съвет, коментира Борисов. „МВР да го разделим и всяка област да си направи свое МВР.
„Европейската прокуратура започна разследването през септември миналата година. А днес в деня преди размисъл БОП на Демерджиев и Радев се влезли, за да се изземат документи. Това е Костинброд 2. Разликата е, че е в петък, а не в деня на размисъл. Това не е ли намеса в изборите, защо не го направиха в понеделник. Иначе ние аплодираме разследването на Европрокуратурата“, каза лидерът на ГЕРБ.
Днешното влизане е тенденциозно и обслужва президента Румен Радев.
„Росица Велкова и Росен Христов бият по ПП, а Христо Шишков и Иван Демерджиев по нас.
Случайно ли е всичко това. Той наблюдава кой взима превес и прави така, че да няма правителство. Това прави страшно разделение между партиите и не може да се направи правителство“, заяви Борисов.
„Архитектът на Триадица Христо Шишков, заради който загина човек, сега е министър на Радев. Ако не бяха Южната и Северната тангента, сега София щеше да колабира. Всичко това сме го направили за 10 години. Аз не реда жълти павета. Тези, които са сгрешили, да си понесат отговорност. Заварих България с една магистрала да Пловдив и Правец, направихме Струма, Марица, Тракия. Заведете ме да видя нещо направено от Шишков“, каза Борисов.
Той коментира и предложението за изграждането на нови 4 ядрени реактора.
„4 магистрали, 5 моста, 6 тунела, защо не и 6 ядрени реактора. Това е несериозно. Като какви почват преговорите служебното правителство. Това вече е въпрос към Кирил, Асен и Христо дали искат да продължи това нещо. Радев в случая е прав, като политическите партии не могат да се разберат, тогава и 8 ядрени реактора могат да се направят. 4 реактора са 40 милиарда, по 10 всеки. Къде са тези числа в бюджета. Една идея, за да стане истина, трябва да я показваш с числа. Президентът Радев е избран да бъде президент, а не да прави правителство и да взима решение за ядрени реактори“, подчерта Борисов.
Той заяви, че данък свръхпечалба е недопустим, това са пълни глупости.
„Ще се справим само с воля от всички партии, всичко останало е само заблуда за хората и те не го заслужават“, обобщи лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. /БГНЕС