Борисов подкрепя паспорти за ваксинирани и преболедували

Когато трябваше да даваме милиони, бяхме точни – на минутата, а сега, когато най-големите компании трябва да си спазват договорите, те се мотаят и по този начин поставят под риск ваксинационните ни планове.

Това коментира в Панагюрище министър-председателят Бойко Борисов, който пристигна в района заедно с вицепремиера Екатерина Захариева. Премиерът коментира забавените доставки от страна на „Астра Зенека”.

Договорът е свещено нещо, затова надеждно плащахме за всички видове ваксини, продължи Борисов. Нека напомня на големите световни компании, че ние инвестирахме, за да произведат ваксини. Надявам се Еврокомисията да действа по-строго, ако трябва - да има и съд, за да ни се върнат парите, които сме инвестирали, каза още Борисов, който днес ще участва във видеоконференцията на членовете на Европейския съвет, където основна тема ще е настоящата ситуация във връзка с пандемията.

Борисов подкрепя идеята за зелени електронни паспорти на ваксинираните и преболедувалите COVID-19.

С колегите разговаряхме, и аз мисля, че и външните министри могат да се включат – за тези, които имат ваксини или са преболедували, имат антитела, да се направи електронен паспорт, зелен електронен коридор, за да не им се налага да си правят PCR тестове, карантини и да не им се възпрепятства пътуването, заяви Борисов. /БГНЕС