Борисов поиска извинение за изявлението на Чавушоглу

Премиерът Бойко Борисов поиска извинение за изявлението на турския външен министър Мевлют Чавушоглу.

Според министър-председателя думите му са лош сигнал и проява на лошо възпитание, съобщава Нова тв. Борисов коментира становището за намеса на Турция във вътрешните работи на България на трибуната след четиристранната балканска среща в Румъния.

Повод стана присъствието в северната ни съседка на вицепрезидента на Турция Фуат Октай. Той дойде за неформална вечеря, по покана на румънския премиер. Очаква се премиерът Бойко Борисов да използва момента и да обсъди лично с него темата с турската намеса във вътрешните ни работи.

БГНЕС припомня, че по-рано днес по разпореждане на вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева в сградата на МВнР бе извикан посланикът на Република Турция г-н Хасан Улусой и му бе направен демарш относно думите на министъра на външните работи Мевлют Чавушоглу, изречени на предизборен митинг в град Текирдаг.

На посланика бе обяснено, че приоритет на българската външна политика е да поддържа диалога и сътрудничеството с нашите съседи, което включва спазването на принципите на взаимно уважение и ненамеса във вътрешните работи. Изказването на външния министър Мевлют Чавушоглу бе окачествено като неприемливо.

Посланик Улусой твърди, че думите на неговия министър са извадени от контекста и представени погрешно, като в никакъв случай г-н Чавушоглу не е желаел да се намесва във вътрешните работи на страната. Посланикът увери българското МВнР, че турската страна не е имала намерение да обижда страната ни или да оказва влияние върху законодателния процес. /БГНЕС