Борисов поздрави всички приятели мюсюлмани с Рамазан

Министър-председателят Бойко Борисов поздрави мюсюлманите по случай Рамазан, предаде репортер на БГНЕС.

„Днес започва свещеният за мюсюлманите месец Рамазан. Поздравявам всички приятели мюсюлмани и им пожелавам здраве, мир и благоденствие. Нека добротата, смирението и единството да ни помогнат заедно да преминем през тези тежки дни на изпитание“, написа премиерът в социалната мрежа Фейсбук.

Борисов пожела на мюсюлманите да бъдат силни и напомни за мерките, които са взети, за да се опази здравето и живота на вярващите в условията на пандемия от коронавирус.

„Свещеният месец Рамазан тази година ще е различен. Но колкото по-отговорни бъдем, толкова по-скоро ще се върнем към обичайния си начин на живот“, добави той.

Рамазан е деветият месец от ислямския календар - свят месец за близо 1,8 милиарда мюсюлмани в света и време на отдаденост на живота в общността.

Задължително е всеки здрав мюсюлманин да пости от зори до залез през целия месец. Малките деца, бременните жени, старите, болните и пътешествениците са освободени от строгия пост. Хората обикновено се събират със семействата и приятелите си, за да приключат ежедневните си пости с големи вечери и раздаване на храна ифтар.

Друга специална, но не задължителна практика по време на Рамазан са нощните молитви. По традиция джамиите са пълни с поклонници, които посещават тези молитви, които обикновено продължават един час и половина до два часа.

Заради пандемията от коронавируса тази година много джамии и някои от най-светите места за исляма ще останат празни и ще бъдат затворени по време на свещения за мюсюлманите месец. /БГНЕС