Борисов: ПП-ДБ узурпираха цялата власт, назначават си хора без изобщо да ни питат

Помня, когато влизахме в Кюстендил, Видин, Варна, и местните организации ме молеха да не говоря срещу Путин и Русия, защото българите не обичат войната. Аз тогава казах - докато нямаше война, сме водили балансирана политика. Много хора от партията тогава реагираха - виждах упрека в очите им. Днес събитията показват режима на Путин, на частните армии - що е то частна армия, какво е това чудовище, което напада и убива украински граждани?

Това каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов във Велико Търново, предаде кореспондентът на БГНЕС в града.

Първа ГЕРБ постави украинското знаме на централата си, и колкото повече руските сили възмъжаха, толкова повече показвахме на НАТО, че помагаме на Украйна, и се диверсифицираме от руските енергоизточници. От първия ден на войната България изнася огромно количество оръжия, а се допуска лидери на партии да говорят, че един патрон не бил изнесен. Милиони снаряди и оръжия са изнесени за Украйна. Ние предложихме директно от завода да се дава на Украйна, а сега има много, много богати посредници, които взимат 40% надценка - правиха го и редовните, и служебните правителства - това генерира огромна корупция в посредниците с оръжия.

Гражданска, война, метеж, това, което се случва в Русия, и е много опасно, предупреди лидерът на ГЕРБ. Тези, които са на 400 км. от нас, са въоръжени, професионалисти и убийци. Дори след свършването на войната те няма да се върнат да станат лекари и учители, затова нашите служби трябва да са много внимателни! А не да си сложиш шефове на всички служби с 36 депутата!, каза още Борисов.

Откак ГЕРБ не е в управлението, нищо не се е случило в нито един град, и в държавата! Това е безспорен факт.

Хаосът стана единствената дума, която ни обединява - хаос, инфлация, високи цени, обедняване, - нищо друго.

Притесняват ме записите на ПП, че с тяхно министерство искат да правят изборите. Вчера от това, което чухме от медиите - гаранции искат. 7 гаранции. Аз с моя опит това го разбирам като факта, че те вече разбраха, че работата става чрез коалиция. Дали ще е коалиционно споразумение или не, става въпрос за коалиционно споразумение. Имаме една декларация и я следваме. Те си назначиха министрите, съгласуват, но си ги назначават сами, за зам.-министрите дори изобщо не ни питат, надолу поголовно подменят всичко без това никъде да е описано в декларацията, а ми поставят 7 нови условия. Или сядаме и подписваме Коалиционно споразумение като в Германия - където е 120 страници, или другото е Сърдитко Петко - говорих само с един министър - на спорта, но той не желае наш зам.-министър; и аз му се обадих, напипах му телефона случайно, и се обадих да го питам - ей, казал си, че не искаш зам.-министър, максимум щял да вземе съветник. И той ми отговори "щото той бил защитил дипломна работа и трябвало неговата ръководителка да стане зам.-министър, защото той бил обещал". Ами и аз съм доктор на науките, и аз ще си назнача ръководителите на разни постове. И на г-н Петков му казах Царски да стане министър!

Те узурпираха цялата власт, и сега започнаха да готвят местните избори през всичко това, допълни Борисов.

В един момент решиха, че може да командват НС, че и да се сбият с президента. Само че ние не сме съюзници в истинския смисъл на думата, нямаме подписано нищо. Във всички служби е изчегъртан всеки, който е бил близък до ГЕРБ, в същото време в НС ПП-ДБ са в пълна изолация. Нещо повече - другите са яростни към тях! Казаха, че ще си свалят правителството - да го свалят, и да дойде пак Радев.

Хубаво е малко да се успокоят! С 15% от депутатите е добре да мислят как да се управлява държавата така, че да работи. България иска нещо да се случва.

Сега казват, че искат да подпишем споразумение, с което всичко, предложено от тях, да стане факт, а ние само да подкрепяме! Поискахме подуправителя на БНБ Димитър Радев да си изкара още един мандат, защото си е заслужил, а те възразиха.

Четох сутринта въпроса на референдума на "Възраждане" - те казват, че са ЗА еврото от 2043 г., а ние казваме - от 2024 г. Значи, може да се промени срока на 2024 г. - така всички са доволни. Парламентът може да забрани референдума, но може и да промени датата в референдума - около това можем да обединим 240 депутати - просто се променя датата, каза още Борисов.

Делян Добрев продължава да клати финансовия министър, казали сме, че подкрепяме 3% процента дефицит, обещахме да усилваме енергийните дружества, за това трябват пари - сега обещаното трябва да се изпълнява, каза още Борисов.

Думата е Коалиция, и трябва да има писмен документ, допълни лидерът на ГЕРБ. Ако имаме такова, казваме, че съответният министър не изпълнява точката в него, Габриел отива до Денков с това споразумение, и му казва. Повече компромиси, повече такт и от двете страни - паралелно с това правителство ще влезем в кампанията за местните избори, и основна цел на ПП-ДБ ще бъдат кметовете на ГЕРБ.

Завчера се извинявам, че цитирах един СМС, - той не беше към мен, а към Деси, но ми се видя като заплаха, и затова избухнах. Извинявам се на г-жа Бориславова. А вечерта вчера имаше протест срещу съдебен министър на ДБ, - това пък не го разбирам. Като счупим сглобката, ще отидем на избори, каза още Борисов.

Каховка се изтече в Черно море, туризмът в момента не е цветущ, това е заплаха и за бюджета, а ние в тази ситуация обсъждаме кандидати на ПП-ДБ да оглавят регулаторите, след като си назначиха зам.-министрите. И ако предложим кандидат, той трябва да бъде омаскарен, съответно - и партията ни, възмути се Борисов. /БГНЕС