Борисов: ПП разочароваха първо нас, после всички останали

Асен Василев излъга вчера, че имаме връзки с Радев. Днес събрахме Изпълнителната комисия на ГЕРБ, за да коментираме тази лъжа.

Вчера беше казана една лъжа. Разбирам, че когато менторът, който ви е създал и ви е дал път в политиката като партии на промяната, въпреки че много преди Радев първо ние създадохме Калина Константинова, Божанов също, Асен Василев беше министър по времето на Плевнелиев - много хора сме участвали и сме били излъгани. Няма да се включвам в квалификациите, не ни е и това целта. Особено във време, когато проф. Габровски трябва да разговаря за консенсус за съставяне на правителство.

Не мога да не реагирам, когато една лъжа се разпространява.

Това каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в извънредно включване от централата на партията, предаде репортер на БГНЕС.

Със съжаление казвам, че в една европейска държава институциите и лидерите трябва да запазят тон така, че да си говорят. С Радев не сме се виждали или говорили, не сме съгласували нито едно действие. Една лъжа за това се натрапва постоянно.

Не съм виновен на партиите на промяната, че първо разочароваха нас. Ние първи разбрахме, че те нямат капацитет. След това се разочароваха Плевнелиев и Паси, които в опит да се видят с ПП, Василев и Петков не приеха поканата им. Вчера и президентът Радев се отрече от тях.

След президента Радев, техният основен коалиционен партньор, Слави Трифонов, публично се отрече от тях и ги обвини в корупция.

След това другият им коалиционен партньор, Корнелия Нинова, от парламентарната трибуна ги нарече "аматьори", и обясни как са лъгали.

И дори сега опитите им да ни привързват към Изборен кодекс и хартиена бюлетина, които не са ни теми, също е опит за манипулация. Ние ги победихме с техните машини и флашки, с техния министър.

Аз също съм убеден, че все повече български граждани разбират какви непоправими щети са нанесли ПП на държавата. Като се започне от нерезрвирането на капацитет за втечнен газ, а се облагодетелства частна фирма. Сега има опити заради корупционните им сделки да ни обвързват пак с президента.

Питат ме дали са се връщали кадри на ГЕРБ в управлението. Например, Темелков /бившият шеф на ТОЛ-управлението, бел. ред./- той никога не е бил на ръководна длъжност в ГЕРБ, бил е на много далечно ниво, никога не е взимал управленски решения.

Повече няма да търпим. Когато има несправедливост, ще се включваме да оборваме. Защото една лъжа, ако я оставиме, ще започне да броди из София, че ние с Радев, който ни е най-големият политически опонент, имаме общо.

Шарлатани и мутри в ГЕРБ нямаме, добави Борисов. Имаме няколко дни да използваме единствения шанс за съставяне на редовно правителство. Габровски ще води разговори, нека успокоим страстите и се опитаме да направим правителство, призова бившият премиер./БГНЕС