Борисов пред „Гардиън“: Няма по-добро място за живеене от ЕС

Във време, когато някои политици от Централна и Източна Европа се възползват от враждебност към Брюксел, българският премиер Бойко Борисов върви по различен път, като се стреми да спечели ползи от Европа чрез чар и ласкателство, пише британският вестник „Гардиън“.

"Бил съм по целия свят и мога да кажа, че няма по-добро място за живеене от ЕС", каза той по време на интервю за „Гардиън“ в София.

Изданието отбелязва, че премиерът е внимавал да не критикува никого от европейските си колеги. „Дори Тереза Мей, която е разочаровала много лидери на ЕС след две години на суматоха около Брекзит, получи положителна оценка: „Видях с Тереза начина, по който тя наистина полага всичките си усилия, за да представи аргументите си на всички други 27 членове. Не бих искал да съм в нейното положение по това време. Но тя се бори и се бори усилено. Тя полага всички усилия.“

Запитан за различните визии за бъдещето на Европа, представени от президента на Франция Еманюел Макрон и премиера на Унгария Виктор Орбан, Борисов отказа да критикува както идеята на Макрон за прогресивен, интегриран континент, така и модела на Орбан за Европа на силни суверенни нации. „Имаме българска визия. Има някои аспекти на нашата визия, които съвпадат с визията на Maкрон или Орбан и други, които не са такива, ”казва той.

„Отговорите на Борисов отразяват ловката политика да не се засяга никого от неговите европейски партньори, да се избягва анти-брюкселската реторика и предпочита да подчертае ползите, които европейската интеграция е донесла на България след присъединяването й към блока през 2007 г.“, коментира „Гардиън“.

Това внимателно обаяние и желание за двусмисленост означава, че Борисов се възприема положително в Брюксел, където мнозина предпочитат да се пренебрегват въпроси, свързани с корупцията и върховенството на закона в страната. "Той не е човек, който блокира нищо", казал източник пред „Гардиън“. „Той ще се опита да покаже колко е трудна ситуацията за неговата страна, макар и да не казва директно: „И затова трябва да ни дадете повече пари.“

„Борисов, бивш пожарникар и бодигард, има земния чар на човек от народа, който му е помогнал да остане на премиерския пост през по-голямата част от миналото десетилетие“, констатира британското издание и допълва, че премиерът има черен колан по карате.

Борисов е цитиран да казва в интервюто: „Никога не съм предполагал, че ще правя това, което правя сега. Честно казано, това е труден живот. Когато се появиха въпроси дали правителството върши правилните неща, аз се отказах от властта. Но тогава имахме избори и хората отново избраха нас, така че какво да правя?", с което описва периода около оставката си през 2013 г.

Той се разгневи на въпроси за корупцията и отхвърля „идиотското твърдение“, че не е отворен за въпроси от критични местни медии, пише „Гардиън“. "Няма нито една медия, която да не е направила интервю с мен, и няма тема, която да не са повдигнали пред мен".

Независими местни журналисти твърдят, че медийният пазар е доминиран от олигарси, които са поне в приятелска коалиция с правителството, докато Репортери без граници класираха България на 111-о място в своя индекс за свобода на печата миналата година, най-ниската позиция от всички държави-членки на ЕС, пише „Гардиън“. Проблемите с корупцията са излезли в публичното пространство в седмиците след интервюто, направено от „Гардиън“, и вестникът припомня, че началото е било „когато заместник-председателят на партията на Борисов подаде оставка заради обвинения, че е купил луксозен апартамент на много ниска цена“.

В публикацията се отбелязва, че въпреки това от Брюксел са благосклонни към Борисов за това, че „не причинява главоболия на Европейската комисия в момент, когато отношенията ѝ са обтегнати с Полша, Унгария и Румъния. "България се възползва от влошаването на ситуацията в Румъния", цитира „Гардиън“ висш дипломат, който твърди, че страната е "положила много усилия", за да се доближи до нормите на ЕС.

„Гардиън“ обръща внимание и на политиката на българския премиер по отношение на Москва, която определя като „внимателна линия между западните си партньори и Русия, като много политически сили в страната подкрепят по-тесни връзки с Москва, като се позовават на дълга история на топлите отношения.“ Вестникът припомня реакцията на София по отношение на скандала „Новичок“.

Запитан дали Русия е стратегически партньор или стратегическа заплаха за България, Борисов отново отговаря двусмислено:“ Въпросите ви винаги са контрастни“, оплака се той. „Би било абсолютна грешка да се твърди, че Русия е враг или заплаха. В същото време моето правителство и политическа партия са на 100% в съответствие с евроатлантически организации”. /БГНЕС