Борисов пред Матю Палмър: България и САЩ са съюзници и стратегически партньори

„България и САЩ са съюзници и стратегически партньори. Сътрудничеството ни е изключително широко с тенденция да продължава да се задълбочава не само на двустранна основа, но и в рамките на НАТО и на ЕС-САЩ“. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на срещата си със заместник помощник държавния секретар на САЩ по европейските и евразийските въпроси Матю Палмър.

В хода на разговора бяха изтъкнати резултатите от срещата на българския премиер с американския президент Доналд Тръмп в Белия дом през ноември 2019 г. Бе отбелязана също ключовата роля на приетата тогава Рамка за стратегическо партньорство, издигнала двустранните отношения на качествено ново равнище, потвърждение за което бе провеждането на Стратегическия диалог България-САЩ през януари в София.

По време на срещата премиерът Бойко Борисов посочи, че сигурността и отбраната са сред основните измерения на диалога между двете страни.

"Нашите въоръжени сили участват в редица съвместни учения, включително в рамките на НАТО. А придобиването на изтребителите F-16 Block 70 е съществена стъпка напред в модернизирането на българските Военновъздушни сили, както и допълнително укрепва връзката между двете страни“, каза още премиерът Борисов пред заместник помощник държавния секретар на САЩ.

Друг акцент на срещата бе допълнителното насърчаване на икономическия обмен между България и Съединените американски щати. Бе посочена устойчивата тенденцията за растеж, която показват данните от търговския стокооборот. Той е нараснал с 3,7% за периода януари - септември 2019 г. в сравнение със същия период на 2018 г..

„От значение за нас е и привличането на преки американски инвестиции във водещи сектори на българската икономика“, добави министър-председателят Бойко Борисов. По думите му включването на България в Програмата на САЩ за безвизово пътуване безспорно би довело до откриване на допълнителни пътища за икономическо сътрудничество и на още по-активно засилване на контактите между хората.

По време на срещата бе високо оценено енергийното партньорство със САЩ, което има потенциала да допринесе за енергийната сигурност на България и за диверсификация на източниците и маршрутите за доставка, включително чрез вноса на втечнен природен газ на конкурентни цени, съобщиха от правителствената информационна служба.

В София е висш US-политик отговарящ за прането на пари и финансирането на тероризма

Премиерът Бойко Борисов и заместник помощник държавният секретар на САЩ Матю Палмър обсъдиха също европейската и евроатлантическата интеграция на Западните Балкани.

„Надеждната перспектива за присъединяването им към ЕС и НАТО остава ключов двигател за положителна трансформация в региона“, посочи министър-председателят Бойко Борисов. Той добави, че интеграцията на Западните Балкани следва да продължи да е основана на собствените им заслуги в изпълнението на критериите при върховенството на закона, борбата с корупцията, свободата на медиите и правата на малцинствата.

„НАТО и ЕС трябва да си сътрудничат тясно, за да се постигнат по-добро взаимодействие в комуникацията си със страните от региона“, подчерта още премиерът Бойко Борисов. /БГНЕС