Борисов предложи на партиите седмица за преработване промените в ИК

Готови сме да сме съвносители с "Демократична България" на решение за временна комисия, която да разгледа промените в Изборния кодекс. Нямаме никакво желание да се бърза с изборния закон. Единственото, което може да направим с всеобща мъдрост – ние, БСП, ДПС, ДБ и „Възход”-а в сряда да направим такава комисия.

Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов на пресконференция в централата на партията, предаде репортер на БГНЕС.

Борисов бе категоричен, че не се ли състави правителство нито едно решение няма да бъде взето с оглед наближаващата тежка зима.

Площадката демокрация стана модерна, каза още Борисов и посочи, че по техните на опонентите на ГЕРБ - бел. ред.) правила и с техните машини ГЕРБ са победили с 5% на изборите пред ПП и са първа политическа сила.

По отношение на върщането на хартиената бюлетина, Борисов уточни, че от ГЕРБ не го правят заради ДПС и БСП, а заради хората. "По вашите правила народът ни подтави на първо място", каза още той.

Хората, по думите му, искат работещо Народно събрание, което да им реши проблемите.

Аз съм брюкселски възпитаник, не харвардски - разговори с "Български възход" и Стефан Янев не са водени, категоричен бе още лидерът на ГЕРБ в отговор на медия и припомни мнението си - освен принцип е докато всичко не се договори, нищо не е договорено. Първо документ от всички партии, добави Борисов.

"Не искам да изглежда, че отстъпваме пред уличен натиск", добави Борисов по повод протестът от петък вечер и отношението спрямо Йордан Цонев от ДПС. Според лидера на ГЕРБ накрая ще се стигне до гражданска война. Според него това не е демокрация и припомни, че той също е бил обект на подобно отношение. Той е категоричен, че не може една група малцинство да казва какво да се случва в страната, налагайки своето мнение.

"Ние трябва да се смиряваме и да направим правителство", смята Борисов.

Цяла седмица - пред вас, пред камерите - сядат парламентарните групи с IT специалисти, които да могат да изчистят всички съмнения във флашката, в кода. Решаваме и действаме. Те имат своите подозрения към хартията, ние – към кода. Има 4 години да управляваме, така че абсолютно съм „за” една седмица пред камерите, заяви Борисов своите условия за постигане на компромис и изход от политическата криза. /БГНЕС