Борисов представи проектокабинета на Даниел Митов в болницата

Бойко Борисов представи имената на министрите в проектокабинета на Даниел Митов от болницата, в която се намира. В залата с него са Даниел Митов, Томислав Дончев, Румен Христов, Десислава Атанасова, Калин Вельов, Кирил Ананиев и Любен Дилов-син, а видео се излъчва на живо във Фейсбука на премиера в оставка. Проектокабинетът на ГЕРБ включва 8 нови лица, предаде репортер на БГНЕС.

Осем са новите лица в предложения от нас кабинет. Даниел Митов е предложението ни за премиер, Александър Иванов - за регионален министър, председателят на СДС Румен Христов - за вицепремиер и министър на отбраната, Делян Добрев - за министър на енергетиката, Жечо Станков - на икономиката, Любен Дилов - на туризма, Калин Вельов - на културата и Ивелина Василева - на околната среда. Другите кандидати за министри са доказани експерти – Томислав Дончев – вицепремиер по еврофондовете, Кирил Ананиев – министър на финансите, проф. Костадин Ангелов – министър на здравеопазването, Екатерина Захариев – министър на външните работи, Деница Сачева – министър на труда и социалната политика, Христо Терзийски – министър на вътрешните работи, Десислава Ахладова – министър на правосъдието, Десислава Танева – министър на земеделието, Красен Кралев – министър на младежта и спорта, Красимир Вълчев – министър на образованието и науката, Росен Желязков – министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията. Хората очакват от нас и ние предлагаме и обновяване на нашето общо лице. Винаги съм държал ГЕРБ да е отговорна партия. Хората ни поставиха като първа сила и поискаха аз да съм премиер. Но за мен спокойствието в държавата е на първо място. Затова предлагаме кабинет начело с Даниел Митов. Евроатлантик, около когото днешните политици могат да се обединят. Готови сме отново да управляваме. Готови сме и за опозиция. Нека само другите партии да не говорят, че нямат нужното мнозинство да направят кабинет и да си изпълнят обещанията към хората. Дори напротив. По-голямо единство в парламента не е имало скоро. Новото мощно мнозинство може да управлява спокойно 4 години. За какво им е служебен кабинет? Защо се отказаха от мажоритарното гласуване? Ако сега избягат от отговорност - значи са страхливци. Дълги години лично аз носих отговорност за всеки кабинет. Да видим сега дали наистина са по-добри от нас, или са страхливци.

Posted by Boyko Borissov on Tuesday, April 20, 2021

Бойко Борисов представи имената на министрите в проектокабинета на Даниел Митов от болницата, в която се намира. В залата с него са Даниел Митов, Томислав Дончев, Румен Христов, Десислава Атанасова, Калин Вельов, Кирил Ананиев и Любен Дилов-син, а видео се излъчва на живо във Фейсбука на премиера в оставка, предаде репортер на БГНЕС.
Даниел Митов беше външен министър. Реформаторският блок го представиха като най-евроатлантическият човек. Ето, само да е спокойствие, да има стабилно правителство, каза Борисов преди да представи имената в проектокабинета на ГЕРБ-СДС.
В проектокабинета Даниел Митов е министър-председател, Румен Христов е вицепремиер и министър на отбраната, Томислав Дончев поема еврофондовете, Калин Вельов е министър на културата, Екатерина Захариева - външни работи, Деница Сачева - социална политика.
С Митов и Румен ние даваме много силен знак. Ако трябва да съм честен, предложих на Красимир Каракачанов да остане и в този кабинет, той отказа. Такова е времето, такива са изборите, така ни е подредил народа, коментира още Бойко Борисов.

Александър Иванов е предложението за регионален министър. Борисов подчерта, че стратегията на ГЕРБ е обновяване и затова Иванов е предложението за МРРБ, което не означавало, че Нанков или Петя Аврамова не се справяли добре.

Десислава Ахладова остава в правосъдието. Десислава Танева също е предложена да остане на поста в земеделието.
Ивелина Василева, която преди оглавяваше МОСВ, сега отново е предложена за екоминистър.
Любен Дилов-син - министър на туризма.
Жечо Станков - министър на икономиката.
Делян Добрев - министър на енергетиката.
Красен Кралев - спортен министър.
Красимир Вълчев - образование.
Костадин Ангелов - здравеопазване.
Кирил Ананиев - министър на финансите.
Христо Терзийски ще остане във вътрешните работи, а Росен Желязков също остава министър на транспорта в проектокабинета на ГЕРБ.

Много е лесно да говориш кой е страхлив, кой не. Толкова години носих сам отговорността, с различни партньори, за всяко нещо, каза Борисов в началото.
Страхът е на този, който ще избяга от отговорността да състави кабинет, заяви Борисов.
Имат огромно мнозинство, могат да управляват и да направят какво са обещали. Искам да им видя разчетите, искам да им видя приходния баланс.
Подозирам, че сега всички така ще правят, че да няма правителство, заяви още Борисов.

След като му каза, че oт днес нататък ще говори той, Даниел Митов отвърна, че икономическото възстановяване след пандемичната криза ще е много тежко.
Когато ти беше външен министър Блинкен на два пъти беше в София, отвърна Борисов.

Борисов каза още, че утре (сряда, денят, в който трябва да се проведе изслушването му пред парламента - бел. ред) ще го изпишат. Спрете истеричните жени и още един двама мъже в парламента, те нищо не допринасят, призова премиерът в оставка. /БГНЕС