Борисов: Радев самоубива бъдещата власт

Решението за актуализацията на бюджета изисква увеличение на данъците. Това каза на извънреден брифинг лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, предаде репортер на БГНЕС.

Борисов призова управляващите да го кажат на хората.
"Не е проблем и 100, и 200 лв допълнителни за пенсионерите за 3 месеца, защото може да ги изкараме. Но когато залагаш разходи за милиарди е проблем", каза той.
По думите му изходът от това, "което прави Радев и шайката му е или да теглим голям дълг или да плащаме с данъци". Според Борисов всичко, което прави президентът "Румен Радев самоубива бъдещото управление".
"Следващото редовно правителство или ще вдига данъци, или ще тегли голям заем. Или ще трябва да се самоубие политически като орязва разходи“, коментира той.
Бойко Борисов видя решението на парламента за пенсиите като политически пиар за Румен Радев в навечерието на президентските избори.
„Дали държавата ще фалира, какво ще се случи след това – няма никакво значение: всичко за благото на човека Румен Радев и неговата компания“, подчерта бившият премиер.
Той смята, че „няма разумен човек, който да оправдае това скачане на пенсиите и публичните разходи“. Според сметките на ГЕРБ още преди актуализацията на бюджета сме на 5% дефицит и има риск от наказателна процедура за свръхдефицит, която ще удари следващото правителство.
Бившият финансов министър Кирил Ананиев също критикува цялата процедура и подчерта, че партиите не разбират материята, по която работят. По думите му забавянето на Плана за възстановяване, приходите от който са заложени в актуализацията, може да доведе до дефицит от 1,6 млрд. лева.
Борисов каза, че край на случващото се в парламента може да се сложи за 19 минути и покани парламентарната група на "Има такъв народ" да излязат от пленарна зала, заедно с ГЕРБ, за да не се гласуват "глупостите в бюджета". Той каза, че ако ИТН излязат, ГЕРБ също ще напусне залата, в противен случай ще остана и ще подкрепят сходни на техните предложения, като това на ДПС добавката за пенсионерите да е 120 лв, защото и те имали такива, макар тяхното да е за 100 лв.
Борисов се възмути и от това, че той заедно с игумена на Рилския манастир са били глобени с 300 лв., защото са били без маска. Той попита защо не се глобяват сега депутатите и служебни министри не се глобяват затова, ще не носят маски.
Той призова служебният здравен министър д-р Стойчо Кацаров или да си плати глобата, затова че е бил без маска в парламента и показа снимка, доказваща думите му или да му върне парите.
Попитан кой ще е кандидатът на ГЕРБ за президент, Борисов заяви, че първо иска да знае как ще се проведат изборите и тогава ще обяви кандидата им.
"Ако е в един ден ще бъде строго партиен, в другия случай непартиен. Имаме кандидати", заяви той. /БГНЕС