Борисов: С Каракачанов подкрепяме членство на РС Македония в НАТО и ЕС

По темата трябва ли Северна Македония да влиза в ЕС и НАТО сме на едно мнение с вицепремиера Красимир Каракачанов.

Това каза българският премиер Бойко Борисов по време на бизнес закуска с представители на Американската търговска камара и подчерта: Разбира се, че и Албания трябва да бъде член. България ще бъде председател на Берлинския процес, защото ние даваме перспектива и водим политика на добросъседство. Историята е много ясна и добре описана, включително и от американци от преди 120 години.

"Няма лоши инвестиции, но са ни любими тези, които предлагат много работни места и високи заплати. Европа се отърсва от старите си доспехи и се ориентира към Запада. Ние не правим нищо без нашите съседи и другите ни партньори. И в енергетиката има голям шанс да направим големи проекти”, заяви още Бойко Борисов.

Той обясни, че страната ни е една от тези, които най-добре са се възползвали от плана „Юнкер” и през последните години са направени много инвестиции. Една от тях е купуването на изтребители F-16. „Закупихме на нашите пилоти най-доброто в света. Не се изкушихме да дадем по-малко пари”, коментира Борисов. Обвиниха ни в лобизъм за сделка между българското и американското правителство. Какво ли не чухме и какви ли внушения не чухме. Беше трудно, но направихме процеса необратим, категоричен е Борисов.

Президентът на Американската търговската камара Оливие Маркер отбеляза, че САЩ е шестият по големина инвеститор в България. Той посочи като успешни и дълго очаквани завършени проекти през последната година пуснатата нова мина на „Дънди“ и нова технологична иновация на „Кока Кола“.

Маркет припомни, че наскоро за първи път у нас е транспортиран американски втечнен газ, двете частни американски централи „Марица Изток“ 1 и 3 използват местни суровини и гарантират енергийната стабилност, а наскоро „Уестингхаус“ заяви намерение да участва в проекта за АЕЦ“Белене“.

„Българската икономика е достатъчно зряла, за да стъпи на американския пазар, отбеляза изпълнителният директор на Американската търговска камара Петър Иванов. Той също обърна внимание, че сделката за Ф16 ще сближи още бизнес отношенията между двете страни.

Временно изпълняващият длъжността посланик Джъстин Фридман отчете, че над 2 млрд долара е двустранната търговия.

Представителят на компанията “Локхийд Мартин”, която ще достави изтребителите Ранди Хауърд съобщи, че като част от сделката ще бъде направена академия за пилоти в Горна Оряховица. „Нашите самолети действително са скъпи, но това е отлична инвестиция, която България ще си възвърне“, отбеляза Хауърд. /БГНЕС