Борисов: С парите ще е трудно през първата година, много, много заеми се взеха

Или те, или ние, е нещо, което най-малко желая, защото и зад тях, и зад нас седят български граждани. Ако продължим и на 3 октомври да си говорим за ние – те, нищо добро не ни очаква. С парите ще е трудно през първата година. Много, много заеми се взеха. Много ангажименти се поеха. Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, който присъства на закриването на предизборната кампания на ГЕРБ в Пловдив, предаде кореспондентът на БГНЕС.

„Те и ние не съществува за мен. Съединението прави силата. Те направиха много бели. Те доказаха, че законът не ги интересува. Това не е правилно. Държавата няма нужда от това“, каза Борисов и подчерта, че не иска реваншизъм.
„Давам пример за това. Конфронтацията, желанието по време на дебат да стане бой. Ние изпращаме кротки хора като Деница и Томислав – кротки хора, които да представят нашите тези“, каза той, имайки предвид неотдавнашния случай, когато Кирил Петков нахлу непоканен на един от дебатите.
Борисов заяви, че страната ни е изправена пред много проблеми, които по времето на ГЕРБ не са били такива или са били решавани успешно. Единият от тях е свързан с миграцията. Борисов припомни, че страната ни е била давана за пример в Европа с постижението си за нулева миграция. Това е било потвърдено от гостуващите у нас премиери на Великобритания и Унгария - Дейвид Камерън и Виктор Орбан.
„Цяла Европа дойде да види как се справяме, справихме се тогава с най-тежкият проблем на Европа. Днес в една Италия партиите се сринаха заради проблема с мигрантите“, каза Борисов.
Той припомни, че по негово време е изградена най-добрата газопреносна мрежа, която след пускането в експлоатация на започнатия по негово време интерконектор с Гърция, ще донесе много дивиденти на хората, държавата и газ на целия регион.
„С нашите приятели от Гърция построихме и финансирахме интерконектора, така че всичките ни съседи да ползват най-добрата газопреносна мрежа на Балканите и това ще донесе много дивиденти“.
Борисов определи като най-песимистична темата за парите на държавата, които ги няма заради управлението на Промяната. С парите ще е трудно през първата година. Много, много заеми се взеха. Много ангажименти се поеха, каза той.
Хърватите в еврозоната, два пъти по-евтини пари взеха. Когато спорите за еврозоната, питайте в коя държава с евро българинът не иска да живее там. Еврозоната е първата тема, която е важна. Втората е публичните финанси. Те трябва да влязат в границите. Ние искаме да оставим на внуците милиарди дългове да плащат, защото Асен Василев така решил, каза Борисов. Кой нормален българин завещава кредити и заеми. Гледа да остави нещо, а не да вземе на детето или внука. Това е нашият български манталитет, той е хубав, здрава ценност, посочи той.
Ние не признаваме руските референдуми в Украйна, това може да предизвика огромни проблеми. Войната върви все по-тежко, санкциите стават все по-жестоки, напрежението расте. Ние ясно сме избрали нашето място. Войната трябва да спре, а за да спре трябва да се помага с Украйна с всичко, каза още Борисов.
Той си пожела след 2 октомври всички да помъдреем. С този си вот народът ще каже кой да се чегърта или да се обединим, добави Борисов.

Томислав Дончев заяви, че не е доволен от тази кампания. „Направихме абсолютно, което трябваше, но като гражданин не съм доволен, защото нямам право на избор. От една страна имате опит да се води експертен разговор с аргументи, а от другата крясъци и истерии. От едната страна имате разработена програма, а от другата – страница и половина опорни точки. Това е да сложиш в качествен магазин ментета. Затова като гражданин не съм доволен“, каза Дончев.
Той благодари, че от ГЕРБ са водили истинска кампания и са показали какво партията може да направи.
„Днес трябва да се спаси бюджет, икономика и енергетика. Ще си свършим работата в неделя, но голямата задача е после. Истинският държавник мисли за държавата винаги – и преди избори, и по време на избори, и след тях. След неделя ще ни трябва мъдрост. Ще трябва да избираме между интереса на партията и на държавата. Винаги сме жертвали интереса на партията. Много е некомфортно да си в позицията на единствения разумен. Това е много тежка отговорност“, каза Дончев и подчерта: „Убеден съм, че с тази отговорност, можем да се справим само ние“.

Издържахме чегъртането, издържахме арестите, издържахме хулите. Сигурна съм, че днес сме по-силни от всякога и ще им покажем какво означава силата на обединението на народа и ГЕРБ. Това заяви Десислава Атанасова.
Тя направи кратка ретроспекция на последните 7 месеца и случилото се в България.
„Чувахме ежедневно лъжи. Помните, че промяната се обяви за А отбор. Капитанът на този отбор е най-големият лъжец на Републиката. Кирил Петков безсрамно излъга за българското гражданство. България не му е родина, защото никой не постъпва така с народа си“, каза Атанасова.
Тя подчерта, че Асен Василев е лъжец номер две. Дори партньорите му казаха, че е откраднал интелектуална собственост заедно със Спецов, добави Атанасова.
„Следващият вицепремиер, една усмихната госпожа, товареше бежанците на вагони и допусна съсипването на пощите в подкрепа на министъра на транспорта, който не построи четири моста, три тунела и не пусна нито една самолетна връзка, с изключение на една, с която летяха само двайсетина души веднъж. Това са анимационни герои“, подчерта Атанасова.
„На тези ли ще позволим да продължават? На тези ли ще позволим да довършват нещо, което никога не са започвали. От всяко кътче на България хората казват никога повече такава промяна“, каза тя.

Делян Добрев призова за пълна мобилизация. „Ако всички се мобилизираме и излезем да гласуваме, Промяната ще остане четвърта сила и нищо да не зависи от тях. Готови сме да им купим еднопосочни билети и да си ходят от там, откъдето са дошли“, каза той.

Лидерът на СДС Румен Христов заяви, че противниците искат по-слаба ГЕРБ и по тази причина искат Бойко Борисов да се оттегли като лидер.
„Бойко Борисов събира не само пълни зали, но и трудни коалиционни партньори. Той събира и международни партньори. Днешният лидер на опозицията и бъдещ лидер на мнозинството ще остане и ще ни води за в бъдеще“, каза той.
Румен Христов подчерта, че ГЕРБ-СДС заслужават да бъдат в управлението, защото са решавали кризи. „Десницата никога не е допускала кризи, а ги е решавала“, обобщи той. /БГНЕС