Борисов: Само обединени можем да преборим кризата

Само обединени, съединени, заедно, само така можем да преборим кризата. Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, който е на посещение в град Пловдив – център на тържествата по случай 137 години от Съединението на Княжество България и Източна Румелия, предаде кореспондентът на БГНЕС.

Борисов припомни, че през 2018 г., когато страната ни бе ротационен председател на Европейския съюз, заедно с президента Румен Радев са посещавали Брюксел.

„Демонстрирахме единството на нацията и всички бяха доволни. След това дойдоха всички лидери на ЕС без изключение. Ще се радвам да дойде отново време канцлер на Германия, президент на Франция и премиер на Великобритания да се разхождат в България и да се поздравяват с хората. Тогава мотото на България стана мото на целия ЕС – Съединението прави силата. Ние обединени минахме през най-големите трудности в ЕС. И сега можем да го направим, стига егото да поприключи“, заяви лидерът на ГЕРБ.

Според него на днешния ден трябва да мислим как да обединим нацията. Борисов подчерта големите усилия, които неговото управление е положило в продължение на 12 години, за да изравни икономически Северна и Южна България. По тази причина е инвестирано в инфраструктура, на първо място автомагистрали, но след неговото падане от власт и особено през последните 7 месеца този процес е спрян.

„Ние като нация трябва да направим необходимото Северна и Южна България да се изравнят. Затова ние инвестирахме толкова много не само в АМ „Марица“ и „Струма“ на юг, но и в „Хемус“, пътищата Русе-Велико Търново, Ботевград-Враца-Видин и др. Югът в момента е три пъти по-мощен от Северна България, разединението стои в стандарта на живот, инвестициите и всичко останало. Затова атакувахме толкова много да построим пътищата там“, каза лидерът на ГЕРБ.

За него е без значение кой ще бъде първи или втори на тези избори. Важни са настроенията на хората, които той следи много внимателно.

„Без значение е кой е първи или втори. Чета какво отразяват агенциите в настроението на хората. 70% от българите казват, че през последната година живеят по-лошо. Кое да продължим? Влошаването! Нека да се вземат в ръце и да видим какво са направили и построили. Почти две години бяха на власт“, каза Борисов, визирайки Кирил Петков и Асен Василев, които преди да създадат „Продължаваме промяната“ бяха ключови министри, както и Бойко Рашков.

Борисов попита риторично след като Петков твърди, че е имало контрабанда по границата и парите са отивали при лидера на ГЕРБ, сега когато вътрешният министър Демерджиев изнесе информация за огромния брой мигранти, които са пуснати в страната, тогава излиза по логиката на Петков, че парите от този трафик на хора са отивали при него и при Рашков. „И са напълнили страната с мигранти“, добави още Борисов.

Той коментира и трагичната ситуация с трите пострадали от наводнения карловски села. Лидерът на ГЕРБ заяви, че младежите на партията са се включили да помагат на хората, но не позират с това в социалните мрежи. Според него ако има виновни за наводненията, за това ще се произнесат съответните органи.

Борисов подчерта, че природната стихия е показала колко важно е било решението му да се закупи тежка техника. „Добре, че в „Автомагистрали“ купихме тежката техника, защото всички машини, които в момента са там са купени по наше време. Виждате колко е важно държавата в такива моменти да реагира бързо“, добави лидерът на ГЕРБ.

Бойко Борисов и политици от ГЕРБ поднесоха цветя на паметника на Съединението на едноимения площад в Пловдив. /БГНЕС