Борисов: Само за 30 дни милиард и половина нови дългове

Докато се тълпите тук, милиард и половина по-малко от 30 дена. В същото време меморандум за милиарди с неясни компании, подписани в гранитна зала на Министерски съвет. Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, който бе разпитан в прокуратурата, предаде репортер на БГНЕС.

Борисов престоя около час в сградата. Той добави, че след подобни разпити се подписва декларация за неразпространение на това, което се говори.

„Да видим дали ще се говори за новия половин милиард, а само за 30 дни, милиард и половина, добави Борисов. Лихвите ще надминат половин милиард на година накрая. Докато изпълнявате заръката на деня, в петък в Министерски съвет, в присъствието на Петков се подписа милиардна сделка, меморандум, каза Борисов.

Попитан за образуваното производство срещу вицепремиера Асен Василев, Борисов отговори: „Ако „господин Самуилов (бел. ред. Георги Самуилов -собственик на Инса Ойл) знае нещо, да излезе и да го каже“.

Миналата седмица на брифинг в централата на партията Борисов отказа да отговаря на въпроси, свързани с бизнесмена Васил Божков, като категорично отрече твърденията на Божков, че е получавал пари лично от него или чрез бившия финансов министър Владислав Горанов: „Никога, по никакъв начин, лев, евро, долар, стотинка, никой не ми е носил. Ако ми е донесъл, аз се заклевам във внуците си, ще ходя, ще го кажа в понеделник същото, това го казах и декември месец, когато беше първата акция да ни маскарят“.

Борисов отрече и да се е срещал с Васил Божков в резиденция „Бояна“.

Прокуратурата ще извика и Кирил Петков на разпит. Премиерът беше основен свидетел на службите на МВР при акцията, извършена по неотложност на 17 март.

От Софийската градска прокуратура (СГП) възложиха разследването на следователи в Следствения отдел със задача всички опорочени действия по разследването, които е обективно възможно да бъдат преповторени, да се проведат отново по предвидения в закона ред, за да бъдат валидирани.

След арестите на Бойко Борисов и неговите приближени адвокат Менко Менков подаде жалба в административния съд. Защитникът на лидера на ГЕРБ оспорва законосъобразността на задържането както на Борисов, така и на другите партийни функционери - Владислав Горанов и Севделина Арнаудова. Според Менков липсват основанията за необходимост при претърсването в домовете на Борисов, Горанов и Арнаудова. /БГНЕС