Борисов: Искам да направя правителство с ПП-ДБ

“Днес ще направим правна и финансово- бюджетна комисия само между ГЕРБ-СДС и ПП, за да се види какъв бюджет ще е устойчив за държавата и по какви закони да потърсим мнозинство”, това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, предаде репортер на БГНЕС.

“Нашият основен приоритет и най-стабилно правителство е между ПП и ГЕРБ-СДС. Забавянето на избор на председател е полезно, да могат комисиите да поработят, да намерят общи неща между нас. Аз искам да направя правителство с ПП-ДБ, това е най-добрето за страната. Ако не се случи има друг план, него ще кажа след като не се изпълни този”, каза още Борисов, след което обясни, че има много повече конструктивност от страна на лидерите на ПП. “Те държат на своето и с много по-различен тон говорят”, подчерта още той.

Борисов се срещна и с лидера на БСП Корнелия Нинова, след която среща каза, че имат общи точки по социална, правна тема, но различия по темата Украйна.

Както повторих, поех ангажимент лично да проведа разговори с лидерите на партии. С г-н- Костадинов във вторник ще се видим. Защо ги провеждат тези срещи, защото особено по правосъдната реформа, където ни трябва конституционно мнозинство, или ако ни потрябва конституционно мнозинство, е хубаво да имаме подкрепата и на други партии, заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов след срещата си с ДПС.

„Те знаят – и колегите от БСП, и колегите от ДПС, че нашите искрени желания са да направим правителство с втората партия и ще положим всички усилия да го направим“, подчерта Борисов.

Лидерът на ГЕРБ заяви, че дори и такова правителство да се направи, парламентът трябва да има едно мнозинство, което действително по въпросите, касаещи Европа, правосъдна система, НАТО, да има мнозинства, които да са тематични, да са конструктивни и да успокоят държавата, именно поради тази причина, отбеляза той, прави тези срещи. „За да знаят какво искаме от първо лице, как искаме да се случи и какво може да се случи“, уточни Борисов. „Включително и за промяна на Конституцията по правосъдната реформа, по бюджет, по финанси, това са теми, по които и днес комисиите с партията на „Промяната“ ще обсъждаме“, каза още той. Борисов обяви, че ще подкрепи да има контрол над главния прокурор. Попитан за правителство с първия или с втория мандат, лидерът на ГЕРБ отговори: „За разлика от колегите, аз говоря, когато всичко е договорено“.

Междувременно изборът на председател на 49-ото Народно събрание се отложи за сряда.

Председателстващият НС Вежди Рашидов обяви, че при тази патова ситуация, няма какво друго да направи, след като стана ясно, че няма други кандидатури освен тези на ГЕРБ-СДС и на „Възраждане“. /БГНЕС