Борисов: Ще поискаме 130 млн. евро от ЕК

Ще поискаме 130 млн. евро от Европейската комисия, за да оборудваме допълнително полицаите в случай на тежка миграционна криза. Това съобщи премиерът Бойко Борисов в началото на днешното заседание на кабинета, предаде репортер на БГНЕС.

Днес Борисов ще участва във видеоконферентна връзка с колегите си от Европа, председателите на Европейската комисия, на Европейския парламент и на Съвета на Европа.

130 млн. евро ще поискаме, за да оборудваме полицаите в случай на тежка миграционна криза, ако има. Ще търсим варианти, ако може директна помощ от Германия, за да не пускаме поръчка и да чакаме две години, каза още Бойко Борисов.

Борисов съобщи още, че тази нощ полицаите са задържали изнасяне на нелегално 7500 маски.

Преди премиерът, председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски съобщи, че Българската академия на науките разработва нов модел маски с активен въглен с цел подобряване на качеството.

Нашите учени са разгледали няколко типа маски и са установили, че активният въглен може да се получи от костилки на кайсии, които абсорбират бактерии. Разработката се финансира с 24 млн. лева от държавата и европейски програми.

„Няма смисъл от истерия, всичко това правим, за да може хората да са спокойни“, заяви за пореден път премиерът.

Образователният министър Красимир Вълчев съобщи, че днес ще се проведе среща с производители на дезинфектанти, за да не остават училища и градини без препарати. /БГНЕС