Борисов: Следим със загриженост обстановката в Беларус

„Продължаваме да следим със загриженост обстановката в Беларус след проведените на 9 август президентски избори“. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на извънредното заседание на Европейския съвет, което се проведе чрез видеоконферентна връзка. Държавните и правителствени ръководители на ЕС обсъдиха събитията в Беларус след президентските избори, които според тях не бяха проведени по свободен и честен начин, съобщиха от правителствената пресслужба.

Премиерът Борисов изтъкна, че въвеждането на санкции трябва да е насочено към отговорните за недемократичните подходи в Беларус, а не към гражданите, които минават през много трудности в този кризисен период. Конкретните измерения на санкциите предстои да бъдат обсъдени от външните министри на ЕС.

България подкрепя цялостен преглед на отношенията на Европейския съюз с Беларус, но промяната в страната трябва да идва от нейните граждани, а не отвън, категоричен беше Борисов. Той напомни, че подкрепата, която ЕС от години оказва на Беларус е именно в помощ на гражданското общество и за развитие демократични структури.

Българският министър-председател подчерта пред колегите си, че е недопустимо използването на насилие срещу мирни протестиращи и такова не трябва да бъде допускано. Премиерът Борисов изтъкна и значението на политическия диалог с властта и с опозицията, за да се избегне по-нататъшна ескалация на напрежението. Всички канали за диалог трябва да останат отворени, подчерта Бойко Борисов.

Министър-председателят отбеляза важната роля на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа за разрешаване на кризисната ситуация в Беларус. По думите му трябва да се използват всички инструменти на европейката политика за съседство, които биха допринесли за деескалация на кризата. Премиерът Борисов изрази подкрепа за предложението за изпращане в Беларус на мисия на ЕС за установяване на фактите./БГНЕС