Борисов: Спестените пари ни помагат в момента

С министър Каракачанов не даваме пари само за танкове и самолети, а и за образователна инфраструктура. С тези думи премиерът Бойко Борисов се обърна към министрите си на редовното правителствено заседание. Според него спестените пари помагат в кризата, предаде репортер на БГНЕС.

Борисов съобщи, че 1 275 000 лева отпуска кабинетът за нов корпус за спортни дейности на училище „Йордан Йовков” в село Рибново, община Гърмен.

По думите му 65 млн. лева вече са пратени в Столична община – да правят конкурси и да построят над 20 детски градини.

Министърът на просветата Красимир Вълчев отбеляза, че от една страна има 1000 населени места, в които има закрити училища, детски градини, освободена образователна инфраструктура, а от друга – има населени места, в които има недостиг и с тези средства голяма част от него ще се преодолее.

От правителствената пресслужба поясниха, че днес кабинетът отпусна първите 2 118 718 лева по линия на тригодишната програма на Министерството на образованието и науката за изграждане и реконструкция на ясли, детски градини и училища. Общо по програмата на образователното ведомство се предвижда да се отпуснат 210 млн. лв. – по 70 млн. лв. за всяка от трите години.

Със средствата по програмата ще бъдат изградени 11 изцяло нови училища, а 36 ще бъдат надградени. Ще има нови 35 детски градини и ясли. Ще има средства и за училища и за строеж на детски градини в общините Велинград, Раковски, Поморие и Стара Загора.

В тази криза успяваме да намерим средства не само за мерки в подкрепа на бизнеса и хората, за хората на първа линия, за закупуването на ваксини и апаратура за болниците, но и продължаваме да инвестираме в образователната инфраструктура.

Всичко това е възможно, защото и приходните агенции, и правителството през годините е било спестовно и е било отговорно. Спестените пари ни помагат в момента. Държали сме здраво финансовата дисциплина, каза Борисов.

Премиерът подчерта, че държавата продължава да изплаща и ежемесечната добавка на пенсионерите у нас, както и да подпомага финансово всички засегнати бизнеси по време на пандемията. Борисов припомни за изпълнения ангажимент на правителството за двойно увеличение на учителските заплати и увеличението на заплатите на преподавателите във висшите учебни заведения.

Премиерът изтъкна, че България се справя изключително добре с най-леките и либерални мерки в Европа по време на пандемията.

Така или иначе колкото по-бързо отмине пандемията, толкова по-добре, защото се харчат допълнително пари. Хубаво е, че те отиват директно в сметката на хората и те могат да разполагат с тях, посочи Борисов. /БГНЕС